“Отражения“ по стихове на Петя Дубарова стартира от фестивала So Independent в кината

Октомври 29, 2018

Всички киномани и любители на старото българско кино могат да гледат „Отражения“ на голям екран на 31 октомври в в Дом на киното. Българската драма от 1982 г. е на режисьора Румяна Петкова, по сценарий на Невелина Попова и стихове на Петя Дубарова. Главната роля на Мая във филма изиграва Жана Караиванова, която заедно с режисьорката Румяна Петкова ще са специални гости на прожекцията на филма.

Жана Караиванова е създател и дълги години е творчески директор на единствения по рода си фестивал на независимото кино So Independent . Тя е основател и на единствения Фестивал на българското кино в Ню Йорк, както и на Фондация за българо-американски културен обмен .

От 2017 г. е Жана Караиванова е директор на Националния филмов център. Актрисата завършва актьорско майсторство и през 80-90 години е в трупата на Народния театър. В биографията си има 17 игрални филма.

„Отражение“ е дебютният игрален филм на режисьора Румяна Петкова, която само преди няколко седмици отбеляза своя 70-годишен юбилей. Със самата си поява филмът събира възторга и възхищението на тогавашното младо поколение. Този неин първи игрален филм очертава контурите на цялото й творчество – неизменно обърнато към настоящето, към съвременността, към болките и радостите на отделния човек. Румяна Петкова има множество награди, като за своя игрален филм в 4 части „Гори, гори огънче“ получава наградата на критиката на Националния кинофестивал във Варна, а за игралния си филм „Разговор с птици“ е отличена с наградата „Лив Улман“ в Чикаго.

Съобщи Тони Милчева