Подготовката за „Сурова Брезник ‘2020″ вече стартира

Декември 30, 2019

„Сурова“ е древен езически обичай, който гони злите сили, за да ни пречисти за нов живот. Обредното маскиране по Сурова е жива традиция. Преки изпълнители на тази пра стара, но жива до днес новогодишна обредност са маскарадните групи, които се наричат „сурвакари“, „сурвашкарье”, „сирвискарье”, „мечкарье”, „старци“. По-голяма част от маскираните участници са преоблечени в кожи от домашни и диви животни, обърнати с козината навън, или в костюми от текстилни пъстроцветни ресни. На кръста си всеки от тях има няколко десетки звънци, хлопки и чанове, а на главата – маска (местно название – лик), изработена от дърво, препарирани части на домашни животни, кожи, рога, опашки, птичи крила и пера. В Брезнишко сурвакарските игри в почти всички населени места на общината се изпълняват на Васильовден (по стар стил на 14 януари). За седемнадесета поредна година сурвакари ще преминат по улиците на град Брезник, за да прогоним злите сили, с пожелания за богата реколта, здраве и плодовитост на хората и животните, поясниха от общинската админстрация, която организира събитието.

Във фестивала могат да вземат участие всички сурвакарски групи от отделните населени места в общината, както и гостуващи групи, определени от Организационния комитет. Маскарадният фестивал ще се проведе в три категории: детски сурвакарски групи, с възрастова граница до 14 години; сурвакарски групи, с участници над 14-годишна възраст; гостуващи маскарадни групи. В “Сурова Брезник ‘2020” могат да участват маскарадни групи от други области – кукери, джамали, бабугери и други. Гостуващите групи представят специфичната за техния регион (населено място) традиция на маскираните игри. Изпълнението включва характерните за местната обредна култура специфики: словесен, музикален и пластичен диалект; типични персонажи; традиционни маски и облекло. Участниците в групите трябва да се придържат към автентичност и традиционност на обичая, танца, маските и облеклото, културната идентичност на групата със селището, което представляват, отбелязват още от Община Брезник.

Маскарадният фестивал “Сурова Брезник ‘2020” няма конкурсен характер. За участниците се присъждат награди, като всички групи, които ще вземат участие във фестивала ще бъдат отличени с грамоти и предметни награди, както и по 100 лева за всяка дефилираща група. Парични награди от по 50 лева ще има за най-малък и най-възрастен участник. Наградите за най-възрастен и най-малък участник ще бъдат определени предварително, съобразно подадените имена в заявките, уточниха още от Общината.

Информира Мерудия.инфо