Руският филм „Бедни хора“ взе наградата за късометражен филм на „CineLibri“

Ноември 06, 2020

Петнайсетминутният филм на Лолита Наранович е вдъхновен от произведения на Лев Толстой и Виктор Юго.

Церемонията по награждаване на отличените късометражни филми се състоя на 1 ноември в кино „Люмиер Лидл“ в присъствието на журито, чиито представители тази година са Мартина Апостолова, Петър Крумов, Неда Морфова и Стефан Денолюбов. И осемте късометражни филма, селектирани в програмата на  „CineLibri“ 2020, бяха излъчени по време на събитието, съобщи „CineLibri“.

На второ място беше класирана късометражната анимация „Пеперуда и мишка“ (2019) на Мира Янкова, художник, режисьор и сценарист. Актрисата Мартина Апостолова връчи наградата и представи филма, вдъхновен от хайку на Йоса Бусон.

Трета награда получи късометражният документален филм „Чужденецът“ на Ани Антонова. Журито определи и една специална награда „за дързък и нестандартен режисьорски подход“, която отиде при Аспарух Франгов за филма му „В плен“, вдъхновен от творчеството на Достоевски. Наградата връчи операторът Калоян Божилов, специален гост на церемонията.

Фестивалът продължава до 8 ноември в столицата и още пет града в страната при стриктно спазване на здравните мерки.

„Берлин Александърплац“ на Бурхан Курбани спечели голямата награда на „CineLibri”

Никола Димитров, изпълнителен директор на TatraTea, обяви името на победителя, а организаторите разпространиха видеообръщение на режисьорката, в което се казва: „Благодаря от името на целия ми екип, тази награда е толкова неочаквана! Развълнувана съм до сълзи. Толкова сме щастливи, че затворените граници не попречиха на филма ни да бъде излъчен в България“, каза Димитров.