Световни оркестри в програмата на Музикалното „Варненско лято“

Март 04, 2020

На пресконференция днес в Община Варна беше анонсирана програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ 2020. Директорът на дирекция „Култура и духовно развитие“ Антония Йовчева приветства журналистите и подчерта огромното значение на фестивала като емблема на Варна. Зам.-кметът Коста Базитов сподели, че в своята 94-та година първият български фестивал влиза с почит към традициите. Той напомни, че фестивалът се реализира с изключителната подкрепа на Община Варна. „Тази година „Варненско лято“ ще бъде организирано по нов начин, с нови инициативи, сред които се открояват три основни стълба – честването на 250 години от рождението на Бетовен, гастролите на престижни симфонични оркестри като Симфоничния оркестър на Букурещ, на Словенското радио и телевизия, на Истанбул, както и Симфоничния оркестър на БНР и камерeн оркестър „Лист“ от Будапеща. Фестивалът и културният календар се вписват в туристическата ни инвазия за Варна като град на четири сезона. Ще развиваме нови моменти в летния календар, свързани с туризма в курортите Св. св. Константин и Елена и Златни пясъци. Вече започнахме и представянето на „Варненско лято“ в туристическите изложения, в които Община Варна участва – 24 изложения в различни страни по света. Ние развиваме фестивала на основата на традициите, които от 94 години стоят в основата на този културен феномен, сред тях е и участието на проф. Минчо Минчев с неговия майсторски клас.“ Зам.-кметът благодари на целия екип на фестивала – специалистите от дирекция „Култура и духовно развитие“, а също и на медиите.

Артистичният директор на ММФ „Варненско лято“ проф. Марио Хосен призна, че за него е удоволствие да представи програмата на фестивала, особено след престижните европейски награди, които бяха получени миналата година, сред които и наградата на публиката на EFFE. „Основната линия във фестивала тази година е изграждането на нови културни мостове между културните оператори в Балканските държави. Тази линия ще започне още от откриването на 14 юни. Концертът от една страна застъпва традиционната пиеса – рапсодия „Вардар“ на Владигеров, но тя е изпълнена от сборен оркестър от Симфоничния оркестър на Словенското радио и телевизия и оркестъра на Варненската опера. Ще прозвучат и две изключително интересни пиеси – Концертът за виолончело и оркестър в ми минор от Арам Хачатурян и симфоничната сюита „Шехеразада“ от Римски-Корсаков. Диригент е Росен Миланов, който от тази година е главен диригент на Оркестъра на Словенското радио и телевизия, а солист – Сьорен Багратуни.

Друг силен момент е гостуването на Букурещкия симфоничен оркестър в една програма, в която ще имаме съчетание от еврейска, будистка и ортодоксална музика под палката на изключително интересния китайски диригент Жин Ванг, който през 90-те години става лауреат на всички големи диригентски конкурси на Европа.

 

Гостуването на Държавния симфоничен оркестър на Истанбул с трима световноизвестни солисти ще бъде трибют към Бетовен с включване и на рок звучене. Под палката на диригента Мете Волкан Ялчин от Турция елитният оркестър ще отдаде почит към 250-ата годишнина на Бетовен с неговия Троен концерт. Солисти са изключителния цигулар и композитор Александър Марков (цигулка) от Русия/САЩ, звездната Хариет Крийг (виолончело) от Нидерландия и Саркис Балтаян (пиано) от България. Марков ще бъде една енигматична фигура в този концерт и като диригент, и като композитор, който свързва класиката с рока.

Голяма част от гостите на „Варненско лято“ са солисти с международна кариера – срещаме ги по програмите на най-големите световни фестивали, те откриват мащабни събития и изпълняват за първи път творбите на големите композитори на нашето време. Много от тях идват във Варна заради уважението, което изпитват към фестивала и заради магията, която създава приятелството в музиката.“

Началникът на отдел „Фестивали и проекти“ в Дирекция „Култура и духовно развитие“ Десислава Георгиева благодари на проф. Хосен за програмирането на предстоящото издание на ММФ „Варненско лято“. Тя подчерта и приноса на всички партньори от сцените, на които се реализират многобройните прояви – Фестивалния и конгресен център, Археологическия музей, Аулата на Икономическия университет, Градската художествена галерия, Летния театър, ТМПЦ – Варна. „Развиваме партньорството си с Театралното „Варненско лято“ – посочи тя, – тази година ще имаме няколко съвместни спектакъла на театрални танцови компании. Продължаваме и радващия се на изключително голям успех модул „Варненско лято за деца“ със съдействието на новия директор НУИ „Добри Христов“ и наш партньор – Румяна Петрова. БНТ чрез РТВЦ – Варна записва и излъчва тези детски концерти, а залата прелива от млада публика. Изключителна гордост за нас е фактът, че ММФ „Варненско лято“ е партньор по творческия проект „Фестивал линкс“ на програма „Творческа Европа“. Реализацията на проекта ще се случи тази година – няколко съвместни прояви ще имаме в началото на лятото.“

Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна, представи XI издание на Опера в Летния театър, което ще се проведе от 18 юни до 22 август и ще включи много разнообразни събития в жанровете опера, мюзикъл и балет, като премиерните заглавия са част и от програмата на ММФ „Варненско лято“ 2020. Залагаме високо ниво още в началото с „Аида“ от Верди, емблематичната постановка на Франко Дзефирели, един от най-големите режисьори на всички времена. На 18 юни и 20 август, за пръв път в България, в пълния й блясък ще покажем неговата „Аида“.

Благодарение на партньорството ни с фондация „Музика Чивика“ и нашия консултант Давиде ла Болита, постановката на Дзефирели ще бъде достоверно пресъздадена във всичките й детайли, включително декори, костюми, обувки, перуки и грим, които ще пристигнат във Варна с два ТИР-а. Първият спектакъл ще дирижира Джанна Фратта, която по Коледа ни впечатли в мултимедийния проект „4 Х 4“, а за втория спектакъл на диригентския пулт ще застане Светослав Борисов, нашия доскорошен главен диригент, който сега работи в Германия. Подбрали сме изключителен солистичен състав: Габриела Георгиева – Аида, Даниела Дякова – Амнерис, Валерий Георгиев – Радамес. За 20 август имаме вече потвърждение за участие в ролята на Радамес на световноизвестния български тенор Камен Чанев, който е пял тази партия в същата постановка на Франко Дзефирели на Арена ди Верона.

Следващото премиерно оперно предложение е „Кармен“ от Бизе на 16 юли, в модерния режисьорски прочит на Академик Пламен Карталов, събрал овациите на критиката и публиката в Япония. Под диригентството на Лоренцо Бизарри, в ролята на Кармен, за пръв път във Варна ще гостува нашумялото румънско мецосопрано Фиорентина Соаре, отличена с награди от почти всички престижни международни конкурси през последните две години. Нашият именит съгражданин, блестящият тенор Иван Момиров ще бъде Дон Хозе, една от неговите коронни роли, а като Микаела ще посрещнем забележителното италианско сопрано Елена Росси.

На 11 август предстои премиера на операта „Макбет“ от Верди, която подготвяме в колаборация с Националната опера и балет на Северна Македония, с режисьор Деян Прошев и диригент Бисера Чадловска. В ролята на Лейди Макбет ще аплодираме световната оперна прима Александрина Пендачанска, а в образа на самия Макбет ще се превъплъти друг звезден български глас – баритонът Кирил Манолов.

Вярна на своята страст към мюзикъла, Варненската опера продължава да разширява репертоара си с популярния жанр. Предизвикателството сега се нарича „Чаплин“, като световната премиера в Лондон и българската премиера във Варна излизат в една и съща година. Датите за Варна са 30 юни и 12 август. Създаден от композитора Крис Къртис и либретиста Томас Михън, мюзикълът разказва за пътя на великия филмов актьор, режисьор, сценарист, композитор и продуцент. Нашата постановка е дело на най-добрия български тандем в областта на мюзикъла – режисьора Борис Панкин и диригента Страцимир Павлов. Ролята на Чаплин е запазена за Мариан Бачев, който играе във всички постановки на Борис Панкин, а останалите артисти ще станат известни след кастинга на 29 февруари.

На 14 август във Варна, също за пръв път на българска сцена, ще излезе и премиерата на мюзикъла „Парижката Света Богородица“ от Рикардо Кочанте, с режисьор Петко Бонев и диригент Страцимир Павлов. Автор на адаптацията и оркестрацията на мюзикъла е композиторът и диригент Данко Йорданов, син на заслужилия варненски балетен тандем Галина и Стефан Йорданови.

В модула балет предвиждаме две събития. На 6 юли е планирана голяма Балетна гала с имена от световния балетен подиум, която по традиция поставя Сергей Бобров, з.а. на Русия и главен балетмайстор на Варненската опера. В негова хореографска редакция ще бъде и премиерата на 11 юли на знаковата в света на балета творба „Ромео и Жулиета“ от Прокофиев.

Нашият екип ще даде всичко от себе се, за да превърне тези и всички останали събития от Опера в Летния театър в преживявания, които вълнуват и дълго се помнят“ – завърши Даниела Димова.

На финала проф. Марио Хосен подчерта още един важен елемент от програмата на „Варненско лято“ 20202 – второто издания на Международния симпозиум, който ще се проведе от 25 до 27.06. в Градската художествена галерия и ще бъде посветен на 250-годишнината на Лудвиг ван Бетовен, като творчеството на големите симфоници – Бетовен, Брамс, Брукнер и Малер ще бъде дискутирано от едни от най-големите специалисти музиковеди от Дрезден, Лайпциг, Виена, Йейл – Х. Кронес, Х. Лоос, К.  Гланц, М. Пермозер, Ф. Брусняк, В. Щайнбек, А. Паховски, П. Хоукшоу, Р. Бишоф. „Варна ще бъде център на световното музикознание това лято“ – заключи проф. Хосен и благодари за подкрепата на Посолствата и културните институти на страните, откъдето идват гостите на фестивала.