СИЛИСТРА – ЕВРОПЕЙСКИ ФЕСТИВАЛЕН ГРАД, С ТВОРЧЕСКИ ДУХ, КУЛТУРНА ИДЕНТИЧНОСТ И ТРАДИЦИИ

Февруари 28, 2019

Международният детски танцов фестивал „Утрешният мир започва с днешното приятелство” от 1994 г. е фестивал на талантливите  деца от цял свят и се утвърди като неповторим празник на танцовото изкуство. Детските усмивки, ритъмът на танците, красотата на костюмите – традиционни и модерни,  завладяват публиката. Силистренският фестивал е сред културните събития в международен мащаб, в който участват детски състави. Той се отличава със своята богата програма: шествие на съставите, тържествено откриване и закриване, фестивални концерти,  ателие за разучаване  на танците на различните народи, забавна програма с конкурс „ Мис и Мистър Фестивал”, среща на кмета на общината с ръководители и представители на съставите, дискотека, клубове на приятелството, запознаване с културното наследство на града и пленер „Аз рисувам фестивална Силистра”.

Във фестивала участват всички силистренски детски танцови състави, както и формации от чужбина. През годините гостите са от: Украйна, Сърбия, Грузия, Босна и Херцеговина, Румъния, Индия, Русия, Армения, Турция, Словакия. Концертите са радост за града и гостите ни. Фестивалът са провежда през месец юли и  е детското послание за мир и приятелство.

 

Чували сте  за Сребърна?  Това е дестинация любопитна за орнитолози, биолози и туристи. Сребърна е брандът  на  силистренска община, защото цялата териториална площ  е обявена за биосферен парк „Сребърна“  от списъка на световното  наследство на ЮНЕСКО. Точно в това село на име Сребърна, община Силистра всяка година провежда  фестивала   „Гозбите на Добруджа”, който ако посетите, ще останете предоволни. Ще срещнете гостоприемната  селска душа, вдъхновена от полята на златното зърно. Фестивалът се провежда в сезона на златните дюли и златните есенни листа.  Сребърна събира автентични майстори готвачи, за да благодари за плодородието на Добруджа.  Във Фестивала  се представят над 500 ястия, приготвени по народни традиции и рецепти,  с над 190 участници от България и Румъния. Събитието включва: изложба – дегустация; конкурс за автентични ястия и конкурс за домашни напитки; конкурс за етновизия на щанд; творчески работилници – детска готварска работилница, ателиета ; фолклорна програма.  Вкусни  добруджански ястия има  за всеки.  Сребърна е гостоприемна с къщи за гости и мили срещи. Посетете музея около езерото Сребърна.

 Празникът на динения маджун в с. Смилец  е форум от  съкровищницата на българския  дух. През ранна пролет започва неговата подготовка – сеят се бостаните с дини.  После, както му е редът, се тръгва на бране – “Хайде за динки“ с песен и писани каруци. Котлоните са закопани в земята и  започва усиления труд. Ако не се боите от работа и сте гост на Празника, можете да цепите дини, да ги дълбаете за фенери, да прецеждате сладката течност, от която след дълги часове на бъркане и варене, ще получите динен еликсир, наричан от местните маджун. Работилницата  за динен маджун и домашна баница са в съседство. Ако искате да се забавлявате и да не работите, може да се пробвате като дегустатор, майстор на занаяти  или да пеете и танцувате със самодейците, дошли от близо и далеч. Красотата на носиите, атмосферата и емоциите ще помните завинаги – за да имате доказателства за спомена, вземете си динен  караомурски маджун.

 

На  Еньовден, Община Силистра кани гости на празника „С билки и песни на Еньовден“. В проявата се представят автентични носии и  занаяти от бита на българина, свързани с билкарство, знахарство и кулинария.  С песни, игри и танци, ревю на носии,  участват читалищни самодейци, етнографи и краеведи.

В  ранни зори на Еньовден се тръгва, без дума да се издума, защото така се прави вкусен  и лековит чай.  Гостите  на празника имат възможност да съпреживеят богата музикална програма с  демонстрация на народни занаяти, обичаи и носии от Добруджанския край.  Празникът на Еньовден  съживява една традиция, която ни връща към корените на нашите деди и с която младите хора се докосват до автентичните, уникалните обичаи и поминък на българите,  познанието за лечебната сила на природата.

 

Силистра  домакинства и първия по рода си  Конкурс «Дръстър» за елегантност на ретро и класически автомобили в Дунавския парк, организиран от Спортен клуб «Българска автомобилна слава», Български автомобилен клуб «Ретро» и Община Силистра. Изисканост, стил и висока класа завладяват публиката, гостите и участниците в събитието. Автомобилите  се оценяват от компетентно жури по естетически критерии и  историята на всеки автомобил, оригиналност, реставрация, елегантност на дизайна, представяне на собствениците. Динозаврите на пътя са атракция за сетивата, които стоят на пътя и могат да разрошат косите и мислите на всеки .

ЕЛА И ВИЖ СИЛИСТРА!

Автор: Илияна Пейчева