Слънце, дъжд и стотици ентусиасти на Фестивала на Странджанската зеленика

Май 12, 2019

Цветето е един от символите на планината. То цъфти за кратко, изключително красиво е и е на труднодостъпни места. За щастие на любителите на природата, тази година фестивалът се провежда в Кости. Пътят към селото е единственото място в Странджа, където зелениката е на сравнително лесно достъпни места и може да се види спокойно и отблизо.

Колкото и да е красива Странджанската зеленика, не я късайте и не си правете букети от разкошния цвят. Растението не само е защитено, но е и отровно, предупреждават еколози.

5 са маршрутите, по които тази година ентусиастите минават. Всеки един от тях разкрива различни красиви места от Странджа – защитени местности и резервати, параклиси и редки дървесни и растителни видове, които са характерни единствено за планината.

В тазгодишното издание на фестивала се включиха актьорът Юрий Ангелов и зам.-областните управители Севдалина Турманова и Владимир Крумов, народният представител Диана Саватева и кандидатът за евродепутат Ивелина Василева. „Мисля, че природата събира хората с добри сърца. Странджа за нас е история, дух, култура, мистика и природа. Ние обичаме Странджа и имаме дълг към нея. Да съхраняваме и да показваме прелестите на природата. Да се грижим за хората на Странджа, защото сме техни длъжници“, коментира Василева.

Фестивалът ще продължи с много игри за децата, а в 20 часа ще бъде запален и лагерният огън в центъра на село Кости. На втория ден всички ще посрещнат изгрева, а в 10,30 часа ще започнат и пешеходният маршрут: Маршрут с. Кости – селски дол – местност Пролятникът – местност Дядо Вълчо – Защитена местност „Естествено находище на пирен”.

За любителите на по-екстремните изживявания е превиден и веломаршрут, който е с приблизителна дължина от 50 км.: с.Кости – Влахов дол(Голямата аязма) – Индипасха – с.Сливарово – Макьовци – О дерето – с.Кости.