Софийската опера с нов фестивал „Портал на два свята“

Август 25, 2020

Проектът се реализира в партньорство с Община Самоков, Спа комплекс „Белчински извор“ и Археологически музеен комплекс Цари Мали град – село Белчин.

Това е шестата сцена на Софийската опера и балет за Летен сезон 2020, която се осъществява по идея на режисьора Пламен Карталов, в търсене на нови исторически места, свързани с легендарни оперни сюжети. Самоковската гора, самоковските майстори резбари, самоковските рудници, рилската планина точно отговарят на обстановката на действието в либретото.

Фестивалът ще бъде открит на 29 август, от 19:30 часа с определяната от публика и критика като „най-българската опера“ „Янините девет братя“ от Любомир Пипков, чието действие се развива през далечната, отговаряща на либретото 1361 г., високо на баирите край Самоков.

За тази опера музикологът Иван Хлебаров пише: „Когато един оперен театър постави „Янините девет братя“ от Любомир Пипков, това означава че театърът веднага се включва в решаването на съдбоносни проблеми на българската национална култура“.

Постановката на режисьора Пламен Карталов се игра с голям успех на сцената на Болшой театър, по време на гастрола на Софийската опера в Москва (2018 г.)

Диригент – Жорж Димитров, сценография – Свен Йонке, художник на костюмите – Станка Вауда, хореография – Риолина Топалова, хор майстор – Виолета Димитрова.

На 30 август, от 19:30 часа програмата продължава с операта „Кармен“ от Жорж Бизе, режисьор – Пламен Карталов, оценена високо от японската публика и критика по време на турнето на Операта през 2018 г.

На 3 септември почитателите на балета ще имат възможността да видят спектакъла „Зорба гъркът“ от Микис Теодоракис.

Вече 25 години балетът на Теодоракис се радва на изключителен успех на сцената на Софийската опера и балет. Хореография – Лорка Масине.

В рамките на първото издание на летния фестивал „Портал на два свята“ на крепостта Цари Мали град зрителите ще имат удоволствието да се насладят на още един балетен спектакъл – „Кармина Бурана“, по музика на Карл Орф, който ще се играе на 4 септември. Хореографията е дело на Фреди Франдзути – директор на Balletto del sud – Лече.

В три поредни вечери, на 5, 6 и 7 септември ще бъде представен мюзикъла „Mamma Mia!“ с песните на легендарните шведи от ABBA, създадени от Бени Андерсон и Бьорн Улвеус.

Либретото на Катрин Джонсън по идея на Джуди Креймър ни пренася на гръцки остров, където любовта, страстите и изненадващите ситуации ни въвличат в една завладяваща романтична комедия.

Билетите за фестивала „Портал на два свята“ са в продажба на касата на Софийската опера (ул. «Врабча» 1), както и онлайн на: сайта на операта – operasofia.bg, EasyPay, EpayGo и Eventim.bg. На място ще работят касите на крепостта Цари Мали град, както и мобилна каса на Софийската опера и балет в дните на спектаклите.

Фестивал „Портал на два свята“ ще изпълни магичното пространство на крепостта Цари Мали град край село Белчин. В събота започва едноседмичното сценично пътешествие, начело с екипа на Националната опера. „Янините девет братя “ от Любомир Пипков дава началото.

Над 1 300 000 са посетили крепостта Цари Мали град край село Белчин – портал между минало и настояще.

С фестивала „Портал на два свята“ опера, балет и мюзикъл добавят различна енергия. Това е осмата сцена, която от Националната опера отвориха в кризисните времена.

В необичайното лято и извънредна ситуация операта отваря нови врати, дори в крепости.

Магичната, късноантична крепост ще посрещне първия си фестивал. Казват, че това е така в центъра на триъгълника Черни връх, Рилския манастир и Мусала.

„Сцената е два пъти по-голяма от нашата сцена. Основният базов декор е разположен така, че да обхване максимум от пространствените разстояния. Огромна дисциплина от страна на артистите, на хора, на техниката. Утре пристига и оркестърът, той сега репетира зад нас. Така че съвсем друго е мястото, което публиката ще види и не прилича на нито един – да го наречем – летен театър“, каза акад. Пламен Карталов – директор на Софийската опера.