София Филм Фест в Пирдоп

Юни 27, 2019

„София филм фест на път в Пирдоп“ стартира на 27 юни в 21:00 часа с едно от най-новите български заглавия „Ирина“ – пълнометражен режисьорски дебют на Надежда Косева. Ирина живее в малък миньорски град и работи в крайпътна кръчма. В един и същи ден мъжът ѝ е осакатен в злополука, а тя – уволнена от работа. За да спаси семейството си, Ирина решава да стане сурогатна майка – да износи детето на непознати хора срещу заплащане. Постепенно тя ще открие какво значи да обичаш и да прощаваш… Специален гост ще бъде главната актриса във филма Мартина Апостолова, която вече получи многобройни награди от престижни международни фестивали за своето изпълнение. Тя ще представи филма пред публиката в Пирдоп.

В петък, 28 юни, продължаваме с филма на Андрей Кошак „Шоково състояние“, на който България е една от страните-копродуценти, а музиката е дело на Стефан Вълдобрев. Още във фаза проект филмът е селектиран за Пазара на копродукции в Берлинале и за Пазара на сценарии в Кан. Историята на тази черна комедия започва на празника на трудa, 1-ви май, 1986 година, в Любляна, Югославия. В металообработващия завод „Соцработник” Петер Змазек е награден като „Най-добър работник за годината” и най-сетне получава общинско жилище. Петер е толкова потресен, когато получава жилището, че изпада в амнезия и започва да сънува своя социалистически рай. И понеже състоянието му не се променя ни най-малко, не след дълго го настаняват в клиника за душевно болни… Когато дванадесет години по-късно Петер из­лиза от амнезията, действителността изцяло се е променила. Жена му се е омъжила повторно за най-добрия му приятел, децата са порасна­ли, а родната Югославия вече я няма. Всички се стремят да станат европейци, всички искат скорострелно да се превърнат в капиталисти. Петер поема нещата в свои ръце.

Последната прожекция от в ПИРДОП за 2019 година е с начален час 22:30 – за петъчната вечер сме подготвили филм, който по уникален начин съчетава мъдрост, хумор и режисьорско майсторство – „Ангелският дял“ на британската легенда Кен Лоуч, получил Наградата на журито в Кан преди няколко години.

Роби се промъква в родилното отделение при приятелката си Леони, за да прегърне за първи път новородения си син. В този вълнуващ момент Роби си обещава синът му никога да не изпита трудния живот, който той е имал. Шансът за промяна идва, когато Роби се запознава с Рино, Алберт и Мо, криминално проявени като него, с които се залавя за необичайно начинание – да открият най-доброто малцово уиски в света. Роби се надява това, в което наистина е добър – пиенето, да промени живота му към по-добро. Роби и приятелите му се отправят към Шотландските възвишения, за да поемат най-големия риск в живота си. Дали през следващите двайсет години ще давят мъката от възможния си неуспех, или ще достигнат светлото бъдеще с „водата на живота”? Само ангелите знаят…

„София филм фест на път в Пирдоп“ е част от мащабен кинопроект, който включва градовете София, Бургас,  Пловдив и Варна.

Информира Мерудия.инфо