София Филм Фест отново гостува в Русе

Октомври 29, 2019

Публиката в Русе ще има възможност да се срещне със специален гост от екипа на един от най-награждаваните български филми в последната година – дебютна творба на режисьорката Надежда Косева – „Ирина“, с която ще стартира програмата в петъчната вечер в Голямата зала на Доходно здание. Филмът получи номинация от Европейската Филмова Академия в категорията Европейско откритие (European Discovery – Prix FIPRESCI). Втората филмова среща в първия фестивален ден е интересно предизвикателство – в 20,00 часа започва прожекцията на творбата на Аличе Рорвахер „Щастливият Лазаро“, удостоена с награда за най-добър сценарий от Кан ’18 и още десетки отличия в цял свят. „Щастливия Лазаро“ е разказ за срещата между един млад селянин с добро сърце и Танкреди – млад благородник с безумно богато въображение. Селското момче попада за първи път в големия град и прилича на фрагмент от миналото, загубен в модерния свят…

Първата прожекция в съботния фестивален ден – 9 ноември – с начален час 16,00 е предвидена за среща с историята на режисьора Станислав Тодоров-Роги, по сценарий на Теодора Маркова, Георги Иванов, Невена Кертова и Тео Чепилов, българския филм „Дъвка за балончета“.

Любителите на киното ще видят и филма „Джебчии“, носител на „Златна Палма“ от Кан’18, режисиран от виртуозния майсторът Хирокадзу Корееда. Прожекцията е на 9 ноември от 18,00ч.

Съботната киновечер ще приключи с един от разтърсващите филми на Фатих Акин – „Без милост“, получил признанието на международната преса в Холивуд с наградата „Златен Глобус“ ’18 за чуждоезичен филм, а изпълнителката на главната роля Даян Крюгер беше удостоена с престижната награда за най-добра женска роля на фестивала в Кан ’18. „Без милост“ е трилър, който се опитва да разкаже философска история по интересен начин“, казва Фатих Акин за своя филм.

В неделя, 10 ноември, филмовата програма стартира в 16,00 часа с българския филм, който стана Големият победител на 19-ия СФФ – „Урок“, дебютната творба на един изключително талантлив режисьорски дует Петър Вълчанов и Кристина Грозева. Филмът беше отличен с Голямата награда „София – град на киното” на Столична община за най-добър филм, наградата на публиката, наградата за най-добър български игрален филм и още десетки авторитетни международни отличия от цял свят.

„Студена война“ на полския режисьор Павел Павликовски има награда за режисура от Кан ’18, три номинации за „Оскар“ – за чуждоезичен филм, за режисура и за операторско майсторство, с три номинации за наградите БАФТА – за чуждоезичен филм, за сценарий и за операторско майсторство, творбата на Павликовски има в актива си общо 35 отличия и над 100 номинации от различни филмови форуми и бе представена лично от своя автор в програмата на 23-тия София Филм Фест през март.

На 10 ноември (неделя) в 18,00 часа започва прожекцията на българския филм „Снимка с Юки“ на режисьора Лъчезар Аврамов. В творбата участват Руши Видинлиев, японската актриса Кики Сугино, българинът, „завладял“ Холивуд – Димитър Маринов, както и легендарния наш боксьор Серафим Тодоров. Българин и японка се срещат в Канада, където и двамата водят имигрантски живот, и се женят. Те искат да имат дете и пристигат в България, за да започнат инвитро процедури, но един трагичен инцидент променя плановете им и вече нищо не може да бъде същото.

Вход СВОБОДЕН!

Информира Мерудия.инфо