Съборът на Рожен възкръсва в нов формат

Съборът на Рожен възкръсва в нов формат – Култура

С музиката на Валя Балканска, Петър Янев, 400 каба гайди и кукери днес ще възкръсва Роженският събор след 9-годишно прекъсване. Форумът е под патронажа на президента Росен Плевнелиев, като ще бъде открит от държавния глава. 

Възстановеният събор е с променен статут и формат, като ще включва фолклорен конкурс, изложения на традиционни занаяти, биопродукти, представяне на животновъдството като поминък, музейни изложби и други.

Около 200 хиляди гости се очаква да пристигнат на събора на Роженските поляни, който ще продължи до 19 юли. Достъпът е без входни билети. За паркингите на Рожен също няма да се плаща.

Изпълнителите във фолклорния конкурс ще се представят на четири сцени. Заявки за участие в конкурса са потвърдили певци, инструменталисти, танцьори, ансамбли и състави от всички фолклорни области на страната. На територията на събора ще звучи само българска фолклорна музика, чалга няма да се допуска, категорични са организаторите. Програмата предвижда и „Надиграване в Рожен“, което ще се състои от 16.00 часа в трите съборни дни. Над 200 полицаи и жандармерия ще охраняват тридневното събитие на Рожен, за което са се записали около 8 хиляди участници.

Във връзка с провеждането на традиционния Роженски събор от тази сутрин до понеделник ще бъде ограничено движението по пътя Пловдив – Смолян от отклонението за Пампорово до село Соколовци, съобщиха от АПИ. Заради очакваното натоварено движение по пътя Пловдив – Смолян на шофьорите на товарни автомобили се препоръчва да използват обходни маршрути през Кричим и Девин, както и през Кърджали и Ардино.