С Дионисиево шествие Европейската столица на културата – Пловдив стартира фестивала „Дефиле на младото вино“

 

Богът на виното Дионис отвори първата бъчва младо вино, с което се даде официалния старт на дегустациите, като изпълненията на ансамбъл „Тракия“ направи празничното шествие още по-колоритно и атрактивно Винено-кулинарната обиколка сред историческите ценности на Стария Пловдив даде възможност на ценителите на вина и на туристите да опитат от българската храна и вино и така да опознаят не само културно-историческите богаства на Културната столица на Европа за 2019 и България, но и да вкусят от традиционната ни кухня.

Това бе темата и на състоялата се в Дом на културата „Борис Христов“ конференция „Винен туризъм-състояние и перспективи“. Всички присъстващи се обединиха около становището, че виненият туризъм дава възможности за индивидуални и групови пътувания през цялата година и той не бива да включва само тясно специализирани дегустации и посещения на изби, а да бъде част от цялостен бранд за региона, който привлича близо 80% процента от заинтересованите от винения туризъм.

Специалистите и туроператорите стигнаха до общото заключение, че всички – винарни, хотели, ресторанти, местен бизнес и туристическият бранш ,трябва да работят заедно, за да промотират дестинацията, културната идентичност, красотата на региона и историческите дадености, като черешката на торбата да бъде посещението и дегустацията на хубавото вино. Все повече се налага становището, че съвременният турист търси преживявания, а виненият туризъм има какво да предложи, стига да съумее да направи привлекателен и разпознаваем за света бранда на региона и страната.

„Дефиле на младото вино” е част от Националния туристически и събитийния календар на Пловдив, като фестивалът подкрепя и популяризира българското винопроизводство и традиционната българска храна.

Текст и снимки Антоанета Титянова

Информира Мерудия.инфо