Титова е част от журито на Huawei Smartphone Film Festival 2020

Август 16, 2020

В рамките на второто издание на фестивала за късометражни филми, заснети с Huawei P40 Pro, се осъществи онлайн уъркшоп с Яна Титова , една от най-популярните млади фигури в съвременното българско кино. Тя засегна различни теми, включващи ролята на режисьора като медиатор между всички звена в екипа; дългия, но изключително важен процес на изграждане на доверие между режисьора, актьорите и екипа, както и значението на добрата подготовка преди снимачния процес.

На въпроса, зададен от публиката по време на дискусията, каква история би искала да прочете и види на екран като част от журито, Яна отговори, че ако тя самата трябваше да участва, би заложила на семпла, лятна, човешка история.

Намерете центъра на историята. Най-важното събитие, заради което разказвате. Използвайте го като ваша опорна точка. От всичко друго можете да се лишите, ако се наложи. Подготовката е другото най-важно нещо. Локации, разкадровка, репетиции. Но бъдете сигурни,че всичко ще се обърка!  Затова – импровизирайте, но никога не губете центъра на историята. Бъдете концентрирани и се лишавайте от всички гениални идеи, ако те пречат на процеса на работа. Актьорът е деликатно, чувствително същество. Трябва да сте откровени с него, не го лъжете, защото ще го усети. Ако нямате отговор на даден въпрос, признайте си и го намерете заедно. Историята вече не ви принадлежи – тя е на целия ви екип и най-вече на актьора. Направете така, че той да се чувства удобно в кожата на героя. Актьорът понякога може да знае повече от вас за героя, позволете му да ви изненада. И каквото и да става – това е вашият филм, в никакъв случай не го правете за да угодите на публиката, и без това няма как всеки да го хареса. Пък и не бива.

 Всички, пропуснали да гледат уъркшопа, могат да го направят ето тук. Яна Титова ще ви разходи из магията на киното по емоционален, вълнуващ и изключително искрен начин.Тя споделя личен опит, интересни случки по време на снимки, както и детайли с работата й с различни актьори и режисьори, които ще ви влюбят в правенето на кино. Искрено и със сърце, каквато е самата Яна.

 Желаещите да се включат във фестивала все още могат да го направят. До 17 август, понеделник, включително, участниците, които искат историята им да оживее на голям екран, могат да изпратят трийтмънт за късометражен филм до 2 страници, 12pt, Arial, придружен от биография и портфолио (ако е налично). Жури в състав Яна Титова, Александър Станишев, Ваня Николова, Жаклин Вагенщайн и Лонгруи Циу. Финалистите ще станат ясни на 20 август. За целта на избраните 5 щастливци ще бъде заета по една бройка от топ камерафона с изключителен нощен режим на снимки. Те ще имат на разположение за работа периода от 20 август до 15 септември. Кулминацията на HUAWEI SMARTPHONE FILM FESTIVAL 2020 ще бъде на специална официална церемония, отворена за всички фенове на киното и мобилната видеография. Зрителите ще имат възможност да се насладят на прожекция на петте завършени филма, а авторите им ще видят работата си на голям екран.

Повече за Яна Титова

Яна Титова е актриса и режисьор, която се нарежда сред най-добрите млади актриси и режисьори. Играла е на сцената на Народен театър „Иван Вазов“ и Младежки театър „Николай Бинев„, снимала се е във филмитеКецове„, „Стъпки в пясъка, „Лов на дребни хищници“ и още. Носителка е на награда „Аскеер„, на награда за най-добра женска роля на Българската филмова академия, на Златна роза за поддържаща роля. Завършва престижния “Талант кампус” – част от паралелните програми на “Берлинале”. Яна е автор е на документалния филм „88MHz“, с който печели награда на публиката на фестивала Master of Art. Пълнометражният дебют на Яна „Доза щастие“ се превърна в един от най-успешните български съвременни филми, а почитателите на „Откраднат живот“ могат да се насладят на работата й не само като режисьор, но и пред камера.