Фестивалите в България в положение на Covid-19

Април 27, 2020

Италия бе покосена от коварния вирус в началото на февруари, което прекъсна провеждането на eдин от най-значимите световни фестивали – този във Венеция.В много от западните страни се отмениха знакови фестивални прояви до август – във Франция отпаднаха всички културни събития, включително кинофестивалът в Кан и световният театрален фестивал в Авиньон през юни. Заговори се дори за анулирането на бирения празник Октобърфест в Германия.

В България вече втори месец всички са в неведение – и организатори, и потребители кои празници, събори и фестивали ще се проведат след време или ще бъдат отменени. И до момента културните календари на министерството на културата, на общините, на различни културните институции са неактуализирани в по-голямата си част. Ако човек иска да разбере каква е съдбата на даден фестивал и кога ще се проведе реално – няма как да се осведоми от тези платформи, а на телефоните за контакти с организаторите рядко ще открие точен отговор.

Министерството на културата вече втори месец не внесе поправка за нито едно културно събитие, празник или фестивал, което показва колко формален е за тази институция празничният календар и стотици предстоящи местни, регионални и национални културни форуми.

Първият значим международен фестивал – 24-тото издание на София филм фест, трябваше да започне в началото на март – дни след обявяването на карантината. Всичките прожекции в София и страната, награди и форуми бяха отменени. Има вероятност да се проведе през лятото, но няма сигурност по въпроса. След кинофорума бяха отменени във времето елитни международни форуми като Мартенски музикални седмици за есента, Европейския музикален фестивал и десетки други. Един от най-разпознаваемите и посещавани български фестивали Празник на розата в Казанлък за първи път ще се проведе онлайн.

Много национални и регионални празници и фестивали качиха думата „отменя се“ и изчакват подобряване на обстановката, за да проведат старателно организирани месеци наред събития. За съжаление традиционни грандиозни събирия, свързани с маскарадните зимни игри, със Сирни Заговездни, с Лазаров и Великден, с Гергьовден не се проведоха за първи път от десетилетия и отпаднаха за 2021 година.

Лошото в случая е, че публиката не бе осведомена официално, няма и до момента становище от държавна институция, докога важи забраната за провеждане на масови обществени събития, което би било от огромна полза за организаторите от цялата страна – на малки или крупни, национални или регионални, международни или местни форуми.

Сайтът „Фестивалите в България“ се помъчи в този момент да бъде колкото се може по-обективен и да покаже промените, доколкото това е възможно.

Информира „Мерудия.инфо“ ООД