ФЕСТИВАЛНА АКАДЕМИЯ – ВАРНА ВРЪЧИ ПЪРВИТЕ СИ НАГРАДИ ЗА 2022 ГОДИНА НА ПЕТ ФЕСТИВАЛА

Декември 20, 2022

Фестивална академия – Варна е създадена по идея на платформата Фестивалите във Варна. В инициативата участват обществени медии, институти за съхраняване и изследване на култура, професионални сдружения и организации: БТА, Българска фестивална асоциация, Държавен архив – Варна, Икономически университет – Варна, Обсерватория по икономика на културата, Радио Варна, Регионален исторически музей – Варна, Регионален телевизионен център – Варна, Регионална библиотека „Пенчо Славейков“.

Фестивална академия – Варна си е поставила за цел да систематизира богатото нематериално културно наследство, отразено в многобройните фестивали, които Варна домакинства. Също така Академията насърчава постижения в организацията на фестивални събития и в тази връзка ще връчва годишни награди за принос на фестивалите в обществения живот на града и региона.

През цялата година фестивалите във Варна бяха обект на наблюдение – интернет, социални мрежи, критически отзиви и публичното им финансиране. Анкетното проучване сред членовете на Фестивална академия – Варна и сред потребителите в интернет и социалните мрежи обработи над 450 анкетни карти. Като резултат, с първите награди на Фестивална академия – Варна бяха удостоени следните фестивали:

АРТИСТИЧЕН ПРИНОС

Международен театрален фестивал „Варненско лято“, за представяне на актуални тенденции в националното и световното театрално изкуство в широк жанров спектър.

Наградата беше връчена от Валентина Добринчева от БТА – Варна на Антония Йовчева, директор на Дирекция „Култура и духовно развитие“ в Община Варна.

ДИГИТАЛНА СРЕДА

София филм фест – Варна, за активното използване на интернет и социалните мрежи в популяризирането на фестивала.

Наградата беше връчена от Елица Виденова, завеждаща връзки с обществеността на Икономически университет – Варна. Организаторът на фестивала Александър Николов от Артин вижън филмс, благодари на Академията и на екипа си за високата оценка.

Международен балетен конкурс – Варна беше удостоен с извънредна награда от инициатора на Фестивална академия – Варна, Любомир Кутин. Независимо, че не се провежда от четири години, събитието се радва на най-голям брой последователи в социалните мрежи, който трудно може да бъде достигнат като показател. Любомир Кутин заяви желанието българските фестивали с висок престиж и принос в националната култура и международния диалог, да получават в дългосрочен план гарантирано финансиране, за да изпълняват благородната си и високоотговорна мисия.

ГРИЖА ЗА ПУБЛИКАТА

„Аспарухово пее и танцува“, за преобразяването на Аспарухов парк като територия за творчество и среща с културата и изкуството.

Наградата беше връчена от Наталия Чешмеджиева, директор на Радио Варна, на кмета на Район Аспарухово Ивайло Маринов, Николай Бинев, председател, и Любка Тодорова, секретар на Народно читалище „Просвета – 1927“.

СОЦИАЛНА ОТГОВОРНОСТ

Международен фестивал за куклено изкуство “Златният делфин”, за активната ангажираност на фестивала към изкуствата за деца.

 

Наградата получиха от Кристиана Димчева, главен библиотекар на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ – Варна, Веселина Калчева и Красимир Добрев, актьори от Куклен театър – Варна. Към тях се присъедини и водещата на церемонията Евгения Василева, актриса в същия театър.

 

НОМИНАЦИИТЕ:

АРТИСТИЧЕН ПРИНОС: Алея на книгата, Международен джаз фестивал „Варненско лято”, Международен театрален фестивал „Варненско лято“, Фестивал на българския игрален филм “Златна роза”; ДИГИТАЛНА СРЕДА: Международен балетен конкурс – Варна, RADAR Festival Beyond, София филм фест – Варна; ГРИЖА ЗА ПУБЛИКАТА: Аспарухово пее и танцува, Европейски музикален фестивал, Международен музикален фестивал „Варненско лято“, Международен филмов фестивал “Любовта е лудост”; СОЦИАЛНА ОТГОВОРНОСТ: Международен фестивал за куклено изкуство “Златният делфин”, Международен фестивал на хвърчилата „Въздушни чудеса“.

Снимки: Росен Донев