Фестивалът в Авиньон е отменен

Април 15, 2020

Президентът Макрон уточни, че „значимите фестивали и събития с голяма публика не могат да се провеждат поне до средата на юли следващия“. Театралният световен фестивал трябваше да се проведе от 3 до 23 юли 2020 г. Ръководството на Фестивала на Авиньон ще представи план за отмяна на събитието и тяхно задължение сега е да съхранят Авиньонския форум.

Директорът на най-известния театрален фестивал в света Оливие Пи казапред медиите: „Тревожен съм, но все още имаме възможност да направим фестивала. Очевидно това ще стане, ако здравните власти ни кажат, че това е възможно.“ Фестивалът публикува на своя уебсайт съобщението за програмата In, като качи видеоклипове на гостуващите артисти, които представят своите творби. Оливие Пи сподели, че се обмисля възможно преливане или отлагане на фестивала през август, което е сложна, но възможна операция.

Заявлението на Макрон обаче попари тези надежди напълно. Други френски фестивали може да трябва да вземат същото решение. Nuits de Fourvière, Les Vieilles Charrues, Francofolies, фестивалите в Марсилия и дори Екс-ан-Прованс са изправени пред същите трудности.

Филмовият фестивал в Кан бе отложен за юли, ако не е предназначен за широката публика, но и при него все още нищо не е сигурно.

Съобщи Тони Титянова