Фестивалът „Поход на българското единение“ събира бесарабски българи от Молдова и Украйна

От различни селища самодейни и професионални изпълнители се обединяват на сцените на няколко града – София, Велико Търново, Бургас и др., като финала на Похода на българското единение е на 6 септември в село Победа, Община Тунджа. За целта идват български състави от Молдова, Украйна и Западните покрайнини, а събитието е под патронажа на Държавната агенция на българите в чужбина. В концертите ще участват обичани български изпълнители и млади таланти като Александър Александров-Алекс, Джина Иванова от „Трамвай №5“, Георги Георгиев-Готи, Мемфис, Деян, Венцислав Пенев, Георгия Райкова и др.

Последната седмица на август елитният хореограф проведе Първата среща на фолклора, която протече при небивал успех на централните площади на 5 курорта, а почетният приз отиде при „мистерията на българските гласове“ – именитата певица Елена Божкова, която участва с мъжка вокална група от Нови Искър и женски хор „Омайни гласове“.

Тази година Христо Станков, който е реализирал над 900 фестивала, 5000 концерта с над 2 милион публика, чества юбилей. И така 53 г. танци и хореография. Работи дълго с Любка Рондова, направил е над 150 хореографии за певеца Илия Луков, с когото организират „Най- дългото хоро“ и „Най-масовия танц в света” в 2006 г. Тогава 18 000 българи се хващат на хоро пред храм-паметник Ал. Невски, поставяйки национален и световен рекорд. Топ хореографът още 1990 г. открива първата частна школа по песни, танци и инструменти, от десетилетия работи за адекватно обучение по български фолклор в училищата и за приемане на Закон за защита на българския фолклор. Стреми се талантливите деца и творци да имат най-добрата сцена за изява. Днес, ръководеният от него Български арт и фолклорен център „Нестия“ отбелязва 30-годишен юбилей и е организирал едни от най-престижните фестивали и концерти в страната.

 

Въпреки тежката обстановка това лято Христо Станков и „Нестия“ проведоха щафета от над 30 безплатни концерти „Черноморска перла“ в курортите Свети Влас и Несебър с участието на български ансамбли от страната и на групи от Украйна, Румъния, Сърбия, Босна… Във фестивала, с 15-годишна история, се включиха Александър Александров-Алекс, Георги Георгиев-Готи, Джина Иванова, Венцислав Пенев, и др.