бъчвата

Фестивал на бъчвата се проведе в село Врачеш

Ноември 02, 2017

Фестивал на бъчвата се проведе за първи път у нас тази година в ботевградското село Врачеш. Идеята за организирането на събитието е на кмета Марин Бончовски, а концепцията – на Клъстер „Фестивалите в България“. Целта е да се популяризира занаята, който дълги години слави селото по целия свят. Врачеш разполага с над 50 фамилни бъчварници, които бяха представили най-доброто от своята продукция на празника. Топлата реч на кмета сложи началото на фестивала.

бъчвата

Също така бяха предвидени дегустации на врачешки вкусотии. Сред тях бяха- печено прасе и винен кебап, дело на Ангел Готвача, пита с диаметър 1 м, подарък от Димитър Христов,  лютики, баници и погачи. Символичната цена от 1 лев на порция беше с цел изграждането на музей на бъчвата.

Бъчва се прави много трудно

Посетителите имаха възможността да се запознаят с целия процес по направата на бъчвите. Тайната на врачешките бъчвари разкрива Иван Дошолов:

„Бъчва се прави много трудно. Трябва да минат цели три години докато стане готов материалът- най-вече дъб, черница или акация. Да се направят дъгите и основите- всичко е математика. По един начин се прави бъчва за ракия, по друг за бяло вино, а по трети за червено. Работи се ръчно и трябва много ум, сила и сърце. Но пък имаме признанието на цяла Европа, което е нашата гордост“.

Сред атракциите на фестивала бяха и шеговити състезания по търкаляне, вдигане и събиране на бъчви,както и събиране на обръчи и канадска борба за премерване мускулите на бъчваря. Зрителите също така се насладиха и на концерти с народна музика.

[footnote]Източник: Див Дивен Северозапад[/footnote]