Филм за Кристо на Art Newspaper Russia Film Festival в Третяковската галерия

Септември 14, 2019

Тазгодишната програма THE ART Newspaper Russia FILM FESTIVAL съдържа документални филми за известния моден фотограф Питър Линдбърг, един от най-скъпите съвременни художници Шон Скали, британският художник от португалски произход Паол Регу, създателят на грандиозни инсталации художника Кристо, анимационна история за режисиран от Луис Бунюел, носталгичен младежки филм от Мексико Сити от 80-те години, визионерско проучване на сакралната архитектура и специална програма за анимационни късометражни филми.

Откриващият филм „Питър Линдбърг. Женски истории” е портрет на един от най-звездните фотографи на 20-ти век, който определи за няколко десетилетия поглед към женската красота и стил на модните снимания. Преди да прояви голям интерес към фотографията, в началото на 70-те Линдберг влиза в Берлинската художествена академия,определя Ван Гог за своя идол, след това изучава абстрактно изкуство и излага концептуални творби. През 1988 г., благодарение на Линдбърг, започва ерата на супермоделите и целият свят разпознава имената на Линда, Наоми, Синди и Кристо.

Женската съдба на художничката Паола Регу е в основата на документалния филм, заснет за нея от нейния син Ник Уилинг. Регу е родена в Лисабон през 1935 г., завършва Школата за изкуства „Слейд“ в Лондон, жени се за художника Виктор Уилинг, ражда три деца и става един от най-известните художници на ХХ век. В нейното творчество се преплитат спомени от живота при тежки политически условия, зловещи приказки за баба и религиозна символика, а темите на картините често включват насилие в семейството, забрана на аборти, депресиите. Режисьорът и сценарист е Ник Уилинг, който е специален гост и ще отлети до Москва и ще се срещне с зрителите на 13 септември в киното на Третяковската галерия за да представи филма „Жестоки приказки от Паола Регу“.

Друг интересен документален филм е този на Ник Уилинг за Шон Скали,  абстрактен художник и философ, два пъти номиниран за награда Търнър, един от най-скъпите живи художници, който живее между Ню Йорк, Барселона и Мюнхен и успява да отвори 15 лични изложби за една година и да участва във филм със себе си. Докато работи върху филма, режисьорът следва художника по целия свят, от Мексико Сити до Санкт Петербург.

Монументалните произведения на семейния дует на художниците Кристо и Жан-Клод също са известни по целия свят – те са опаковали и драпирали с ефектна материа  Райхстагд в Берлин, моста Понт-Ньоф в Париж, острови в Бискайския залив и отвориха едновременно 3,1 хиляди чадъра в Япония и Калифорния. За създаването на „Плаващия кей“, проект, реализиран от Кристо през 2016 г. е филмът „Кристо.  Ходене по водата. “ Режисьор на документалния филм е Андрей Паунов, познат в цял свят със своите документални филми.

 Фестивалната програма ще покаже анимационния филм „Бунюел в лабиринта на костенурките“, базиран на реални събития от живота на режисьора на филма Луис Бунюел. След скандала с „андалузското куче“ и забраната за „Златния век“ той напуска Париж и прави документален филм за живота на селяните „Земя без хляб“ (забранен от Франко от много години) в родината му в Испания. Кадрите от този филм се използват в анимационната история като цитати, което прави напълно сюрреалистично впечатление.

Единственият игрален филм в тазгодишната програма е мексиканският хитов филм, режисиран от Хари Сама „Това не е Берлин“, който има за действие  Мексико Сити през 1986 г., домакин на Световната купа на ФИФА. Седемнадесет годишният Карлос и неговата най-добра приятелка Хера попадат в подземния нощен клуб Астека и откриват нов свят на перформативно и протестно изкуство, сексуална свобода, наркотици и пънк рок. Живата и искрена история на „лесно ли е да си млада” беше оценена не само в Мексико, но и на фестивалите Sundance и Tribeca.

„Архитектура на безкрая“ е филм за това как човек взаимодейства със съвременната архитектура. Медитативното аудио-визуално проучване на Кристоф Шауб за ролята на светлината, звука, пространството и времето, което режисьорът споделя с публиката, се коментира от архитектите Петер Зумтор, Алвара Сиза Виейра и Питър Меркли, художниците Джеймс Тарел и Кристина Иглесиас, както и барабанистът Джоджо Майер.

 Създателите на филма „Емоджи. Езиците на картинките” на Марта Шейн и Иън Чейни изследват микрокосмоса на съвременната визуална култура, като разсъждава върху ролята, която изображенията и малките снимки от смарфоните имат в ежедневната ни комуникация. Подобно на детските рисунки, те извличат родословието си от египетските йероглифи, почти са изпълнили задачата да създадат универсалния език за комуникация, за който мечтаеха изобретателите на есперанто и вече са влезли в колекцията на Музея за модерно изкуство в Ню Йорк.

Тазгодишният специален проект  е програма от анимационни късометражни филми, която ще представи работата на бъдещите режисьори на анимационни филми, студенти от трети курс на ВГИК под учението на Алексей Демин. Сред филмите има психологическа драма, базирана на рисунка на Рене Магрит, фантазии по темите за смисъла на живота, любовта, паметта, мимолетността на живота и творчество. Студентите, заедно със своя ръководител, ще се срещнат с зрители в Мултимедийния музей на изкуствата и ще говорятса собствената си история, стил и интонация.

Прожекциите на филми ще бъдат допълнени от дискусии с филмови критици, историци на изкуството и художници.

Информира Мерудия.инфо