Х юбилеен Фолклорен фестивал „Кукурузени усмивки“

Октомври 01, 2015

Юбилеен Фолклорен фестивал

Тази година ще се състои юбилеен Фолклорен фестивал.От 2006 година на Петковден, наред с празника на селото, се провежда и фестивал на народното творчество „Кукурузени усмивки“. По време на фестивала на 16 и 17 октомври се провеждат Дни на производителя, в които се канят медари, винари, билкари и всички желаещи с ръчно изработени сувенири. От 6 години фестивала „Кукурузени усмивки“  е включен в Националния културен календар.  За първи път през тази година ще се проведе и конкурс „царевични вкусотии“ за ястия от царевица или царевично брашно.
Във фестивала участват състави от различни краища на България. Изявяват се представители на читалища, пенсионерски клубове, школи по изкуства, състави за автентичен фолклор и индивидуални изпълнителище  Тази година ще вземат участие изпълнители и от чужбина, очакват се самодейни групи от Украйна и Румъния.

Ежегодно в рамките на фестивала се провежда и изложба на селановски и гостуващи художници, която носи името „Носталгия“. Изработват се сувенири и картички.

Фестивалът е в рамките на традиционния селановски събор, който съвпада с християнски празник Петковден, който е завършек на стопанската година. Свързва се с прибраната реколта и началото на курбани, сборове и служби за здраве. В рамките на Селановския събор се оргиназират редица изяви – традиционните „Дни на производителя“, конкурсът „Царевични вкуснотии“ и други.

История

Земеделието е традиционния поминък на селановчани. Не случайно и фестивалът носи името „Кукурузени усмивки“. Това е най-отглежданата в района зърнена култура – царевицата. Два от паметниците на селото също са свързани със земеделието – единият е паметникът на мотиките, който единствен в България, а другият е във формата на мамул – символ на признателност към загиналите войни по време на Балканската и Първата световна война.
Фестивалът започва винаги по нетрадиционен начин – със     съобщението на висок глас на двама „глашатаи” с тъпани, които обикалят площада, пазара и канят жителите и гостите на събора да се усмихнат с „Кукурузените усмивки”.          Всички участници и  хора от публиката си тръгват с гердан от царевични зърна. За участниците във фестивала организаторите-читалище „Самообразование 1894” и кметство Селановци подсигуряват грамоти, награди, предмети изработени от царевица. Фестивалът е за изворен и обработен фолклор, обичаи и обреди и ще се проведе тази година на 16 и 17 октомври.

Антоанета Титянова

 

kukuruz2
kukuruz4