Четири филма на БНТ се борят за голямата награда на Международния фестивал на туристическите филми

Интернационалното жури, обяви списъка с продукции, номинирани за наградите тази година. Сред претендентите за титлата „Най-добър туристически филм за 2019“ са две продукции на РТВЦ Благоевград от поредицата „Олтарите на България“ на сценариста Красимир Кушев и режисьора Румяна Ангелакова. „Роженската твърдина“ разказва за следите на времето и раните от историята в съдбата на Роженския манастир. Филмът „Рафаиловият кръст“ припомня легендата на монаха Рафаил, обезсмъртил името си в шедьовъра на миниатюрната дърворезба, който до днес се пази в Рилския манастир.

Продукцията на БНТ Варна „Черноморска кухня“ – епизод от поредицата „№1 – туризмът“ е другият филм сред финалистите в международния фестивал. Сценарист на филма е Бистра Варнева, оператор – Неделчо Чавдаров, а режисьор Мариета Бобева. В документалната лента хора от различни брегове на Черно море споделят своите любими рецепти, разказват своите морски истории и споделят надеждата, кулинарните крайбрежни традиции да се превърнат в притегателна сила за взаимно опознаване и сближаване.

Филмът на БНТ 2 “Драгалевски манастир Пресвета Богородица“, който е сред номинираните продукции за наградите на филмовия фестивал „На източния бряг на Европа“, открехва портите на Драгалевската света обител и вплита във великолепния визуален разказ проникновените изповеди на хората, които са открили за себе си силата на смирението и мъдростта. Филмът е част от поредицата „Домът на вярата“, над която работят операторът Недялко Данев и режисьорът Росен Елезов, сценаристът доц. д-р Костадин Нушев – ръководител на катедра „Практическо богослужение“ в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и продуцентите Ивайло Огнянов и Николай Табаков.

В състезателната програма на Международния фестивал на туристическите филми тази година са селектирани 74 продукции от 21 държави: Индонезия, Саудитска Арабия, Словения, Испания, Бразилия, Турция, Австрия, Казахстан, Китай, Обединени Арабски Емрства, Южна Африка, Хърватия, Грузия, Португалия, Азербайджан, Сърбия, Латвия, Естония, Германия, Гърция и България.

„Тази година българските участници демонстрират много високо художествено ниво и журито, което включва филмови професионалисти, академични преподаватели, представители на туристическия бизнес,  беше изправено пред нелеката задача да избере 44-те финалисти, които се борят за голямата награда „Най-добра рекламна туристическа продукция GRAND PRIX“- сподели изпълнителният директор на фестивала Мария Карагьозова.

В дните на Международното изложение „Културен туризъм“, което се провежда във Велико Търново от 18 април, номинираните продукции ще бъдат прожектирани на голям екран пред Двореца на културата и спорта в Старопрестолния град.

Официалната церемония по връчване на наградите на ХV издание на Международния филмов фестивал „На източния бряг на Европа”, ще се състои на 18 април 2019 г.