Ямболската „Кукерландия“ се готви за 20-годишния си юбилей

През годините фестивалът „Кукерландия“ се утвърди като едно от най-зрелищните и мащабни събития в културния календар на страната ни, привличайки десетки хиляди участници и публика от страната и чужбина. В основата му са характерните за региона кукерски традиции, отличаващи се със своята специфика и в същото време богато разнообразие по отношение на костюми, персонажи и игри в различните населени места. 

Двадесетото юбилейно издание на „Кукерландия“ ще бъде в четири поредни дни – от 28 февруари до 3 март 2019 г. „Предвиждаме, както винаги, изключително богата програма и много изненади, за да дадем на участници и посетители онова уникално преживяване, което зарежда всички ни“, коментира по повод предстоящата годишнина кметът на Ямбол Георги Славов.


От днес стартира приемът на заявки за участие в състезателното дефиле на маскарадните групи, което е и най-пищното събитие в програмата на фестивала. То отново ще бъде в два поредни дни – събота и неделя (2-3 март). Наградният фонд е в размер на 15 000 лева и се разпределя от авторитетното жури в няколко различни категории.

В двадесетото издание на фестивала, освен лауреатите, всяка група ще получи поощрителна парична награда за поддържане на маскарадната традиция, юбилеен плакет и диплом за участие.
Заявки могат да бъдат изтеглени от туристическия портал на община Ямбол.