14-ти Международен фестивал за театър и съвременен танц “Черната Кутия”

Юли 09, 2020

Събитието се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Календара на културните събития за 2020 г. на общината.Провежда се в гр. Пловдив и негов организатор е Фондация „Черната Кутия“, с официални партньори са Община Пловдив и Министерство на културата, а чуждестранни посолства и културни институти в България са активни съорганизатори. Целта на организаторите от фондация“Черната Кутия“ е създаването на собствена продукция, с която артисти (хореографи и театрални режисьори) да участват на международни форуми). Появяват се вече и идеи за бъдещи колаборации с други фестивали.

14-ти Международен фестивал за театър и съвременен танц “Черната Кутия”

ПРОГРАМА 2020:

Официално откриване

8 Юни 2020 г. /понеделник/, 19:00 ч.
Драматичен театър Пловдив
Камерна сцена

„ТРИ – СПЕКТАКЪЛ ЗА ТЪРСЕНЕТО“
БЪЛГАРИЯ
ПРОДУКЦИЯ НА ДТ ПЛОВДИВ

„Три… е спектакъл за търсенето“
Три… е единство между театър и танц.
Три… е пътят на човека към себепознанието.
Три…е метаморфоза.
Три… е мистичното дете.

„Три е спектакъл за търсенето“ – на истинския път на човека, водещ към себепознание. Път, който минава през вътрешния и външен свят, аналогично изразени и чрез  съзнателните и несъзнавани измерение на човешкото съзнание. Процесът на себепознание минава както през предизвикателствата на вътрешните душевни конфликти, така и през изпитанията на общуването с другия. Съзнателността и мъдростта се оказват най – верните пътеводители  в голямото предизвикателство водещо човека  към единна цялост и просветление.

Хореография и режисура: Мариана Йотова
Участват: Мариана Йотова, Николай Дограмаджиев, Димитър Банчев.
Музика: Стамен Янев, Ника Любецкая, Мариана Йотова
Сценография: Костадин Ненов
Костюми: Надежда Сизова, Наталия Живкова
Мултимедия: Георги Николов

SHOOT TO STILL
ANORANGE COLLECTIVE – ХОЛАНДИЯ

9 юли 2020 г. /четвъртък/, 19:00 ч.
Държавен Куклен Театър – Пловдив

aNorange Collective е арт колаборация между двама танцьори / хореографи – Iris Boer (Холандия) и Sebastian Pickering (Дания). Настоящият хореографски подход на aNorange Collective е вдъхновен от света на фотографията и се основава на използването на неподвижните изображения в сценичното изпълнение и създаването на движение. Двамата изпълнители, които еднакво споделят отговорността да създават и хореографират, намират обща позиция относно крайно конфликтната емоционална връзка с концепцията какво е „танцуване“ – борбата да искат да се движат и да правят физически впечатляващи танцови пърформанси, като същевременно поддържат силна концептуална и интелектуална база.

Снимка на жена и мъж на масата за вечеря. Момент запечатан във времето, където всичко друго освен самия кадър е оставено на въображението. Чрез игра на време, скорост, повторение и промяна на детайли, aNorange collective оживяват серия от фотографии, създаващи жив, абсурден фотоалбум, целящ да предизвика личното въображение и асоциации на публиката. „Shoot to Still“ е резултат от проучванията на хореографите на aNorange Collective’s относно неподвижните изображения – фотографии в движението и хореографията.

FEAST
COMPAGNIE PAL FRENAK/УНГАРИЯ/& STUDIO M /РУМЪНИЯ/

Дата и място на събитието ще бъдат налични скоро.

ИТАЛИЯ НА ФОКУС:
AMUNINNI
Ocram Dance Movement

SUD
BREATHING ART COMPANY

THE BLUE HOUR
ARKE’ CONTEMPORARY DANCE COMPANY

THE HOST
Brian Scalini
Дата и място на събитието ще бъдат налични скоро.

CRACKS IN THE WATER
GIRASOL FLAMENCO – ИСПАНИЯ

Дата и място на събитието ще бъдат налични скоро.

AMORATORIUM
J’SUN HOWARD – USA

Дата и място на събитието ще бъдат налични скоро.

ПРЕДСТАВЯНЕ НА УНГАРСКИ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ И КЪЩА МУЗЕЙ ЛАСЛО НАГИ – СМОЛЯН

Дата и място на събитието: ще бъде налична скоро

Повече информация на: https://www.facebook.com/The-Black-Box-Festival-243200785346/

Събитието се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Календара на културните събития за 2020 г. на общината.
****
(Припомняме, че събитието е насрочено с нови дати, вместо първоначално планираните 31.05 – 06.06.2020 г., в изпълнение на Заповед № РД-01-272/20.05.2020 г. на министъра на здравеопазването)