17 Международен фестивал за франкофонската песен „Златен ключ“

Юни 18, 2020

Тай е втората по важност и мащаби такава проява в Европа след тази в Амстердам, която дава възможност за докосване до различни култури и всичко това през призмата на френския език. Чрез този междукултурен диалог ние се опитваме да насърчавеме към изучаването на френски език с цел по-добра реализация и по-големи възможности за избор във всички възрасти и професии. Разбира се, това издание на Фестивала ще е по-различно поради актуалната обстановка и санитарните изисквания, а вече с удоволствие и нетърпение очакваме участието на големия победител за 2019 год. от проведения музикален формат по френсктата национална телевизия „Талантът на Франция”, който ще пее в Пловдив през 2020 год. на нашия Фистивал, но тази година с концерт-рецитал. С този концерт на двамата братя близнаци Джес и Уесли, Алианс Франсез ще отбележи и Националния празник на Френция 14 юли – Денят на Бастилията. В предишното издание чаровните братя само загатнаха за своя огромен талант. “Jessandwest” е дует спечелил всички възможни награди на формата – на жури, публика, за автори и композитор и др. Стилът им е фолк-блус и блус-рок, а звученето им е дълбоко романтично, вдъхновено от музиката на 50-те и 80-те години. Специално за участието си на нашия Фестивал „Златен ключ” – Пловдив 2020, талантливите близнаци приеха предизвикателството и са направили свой авторски аранжимент на популярна балгарска народна песен, която те ще интепретират на концерта на български език. Подготвят се и още много други интересни и приятни изненади за публиката и гостите на града,” сподели директорът на Алианс Франсез, г-жа Теофана Брадинска.  Предстои и френска седмица на пл. „Стефан Стамболов” от 22 до 28 юни. Голям и актуален интерес представлява матиращия, прозрачен спрей мист SPF 50 от La Roche-Posay, тъй като е под формата на микродифузен спрей. Високата UVA-UVB защита се нанася като невидим слой, без нуждата да се размазва върху кожата – истинско улеснение за чувствителната кожа в актуалната ситуация!
Поредното 17-то издание на Фестивала ще се проведе на 13 и 14 юли 2020 год. Отново в ГДК „Борис Христов“ – южна тераса, а концертите са от 19ч.
На 15 юли ще има и ателие с френските музиканти и българските таланти от Арт Войс Център.
На концерт-откриването на 13 юли ще чуем със свои изпълнения изявени лауреати от предишните конкурси на Фестивала, а тази година ще вземат участие и млади таланти възпитаници на Арт Войс Център, които са партньори на това издание.
На 14 юли, Денят на Бастилията, ще бъде концерт-рецитала на френския талантлив дует, които ще се постараят да впечатлят и завладеят пловдивската публика и гостите на града за своя национален празник.
Не пропускайте възможността да се заредите с положителни летни емоции и заповядайте, за да споделим заедно удоволствието от френския шансон! Входът е свободен!