18-ИЯТ СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ НА БРЕГА СЕ ЗАВРЪЩА ПРЕЗ ОКТОМВРИ

Освен промяната в датите на провеждане на дългочакания филмов фест в Бургас, се очаква и планираната за март програма да претърпи промени. Окончателните заглавия от афиша ще бъдат обявени на по-късен етап.

Прожекциите ще се провеждат в познатия салон на ДТ „Адриана Будевска“, а билети ще се продават на касата на театъра или непосредствено преди всяка прожекция.

Кенчета отново ще могат да се закупят от познатите локации: книжарници „Хеликон“, Барбоса, The Maze, Кардамон, Papa Beer, HashtagSTUDIO, Барабар. Билети в кен, закупени преди отлагането на фестивала, ще важат и за октомврийското събитие.

9-членното жури с председател проф. Георги Дюлгеров и членове Диана Саватева, д-р Лорис Мануелян, Борислав Чакринов, Александра Ингилизова, Мария Бенчева, Христо Димитров – Хиндо, Стефани Райчева и Слави Георгиев връчва Наградата на Община Бургас „Сребриста чайка“ за най-добър пълнометражен филм и Наградата на Зонта клуб Бургас – 1000 лв. за най-добър късометражен филм.

Зрителите за поредна година влизат в ролята на жури и могат да оценяват гледаните филми по шестобалната система. Филмът с най-висока обща оценка ще получи втората статуетка „Сребриста чайка“, дело на художника Никола Станчев.

Кинокласът на София Филм Фест на брега с ръководител Надежда Косева за втора година стартира в края на февруари 2020 и успешно приключи първия си етап. Въпреки че по-нататъшното му провеждане на живо също бе осуетено от въвеждането на извънредните мерки в страната, това не попречи на участниците активно и усърдно да продължат с киноуроците повече от два месеца онлайн. Готовите вече сценарии очакват да бъдат заснети в края на лятото и така кинокласът ще завърши своя втори етап. Предстои най-важният – третият етап, в който участниците гледат филмите от програмата на София Филм Фест на брега и ги обсъждат със създателите им или с ръководителя на класа.

Част от участниците в кинокласа ще сформират тазгодишното Младежкото жури на София Филм Фест на брега, което ще гледа и оцени най-добрия късометражен филм от конкурсната програма и ще връчи Наградата на областния управител.

Пресконференция по повод фестивала е планувана за края на лятото, когато се очакват повече подробности относно филмите и гостите на фестивала.

София Филм Фест на брега е съорганизиран от Община Бургас, Драматичен театър „Адриана Будевска“, „Арт Фест“, спонсори и приятели.