250-метрова сцена и огромна кула за откриването на Пловдив 2019 

Ноември 07, 2018

Множество фестивали са включени в празничната програма на Пловдив – Европейска столица на културата за 2019 г. Началото ще бъде наистина впечатляващо. Изключителна светлина хореография на покрива на кулата ще създава жива и трайна картина, съобщава PlovdivTime.bg. Програмата е разделена тематично в няколко акцента. 30 минути са предвидени за речите на официалните гости, после 40 минути ще бъде спектакълът на сцената, а след това ще има двучасово DJ шоу. Изпълнители на български фолклор ще са разположени на голямата сцена с кулата. Те ще приветстват публиката и с музиката ще ги приканват да се включват в едно пътешествие, пълно с визуални изкуства и музика – „повик към бъдещето“.

Графичен видеоклип, обединяващ стари карти, релефи – художествени образи от впечатляващата история на Пловдив, датираща от преди 8000 години, проблясват в скулптурата на фона на красив и завладяващ звук, който прорязва тъмнината: Традиционната българска музика, изпълнявана на гайда, в съчетание с художествено визуално изкуство на големия кръг от LED екрани представя връзката между миналото и бъдещето. Образи от древни обекти се преплитат с основни артефакти от миналото, които извеждат Пловдив в настоящето и бъдещето.

100 – 200 кукера ще преминат през града с маските си, за да донесат здраве и щастие през деня преди големия спектакъл в събота. Те ще се съберат най-накрая на главната сцена по време на официалния спектакъл – един пленителен и колоритен танц в прослава на здравето и късмета на фона на видеоарт и изпълнение на гайда. Така ще започне Новата година на Европейската столица на културата, Пловдив 2019. Кукерите ще представят старата българска традиция и ще създадат завладяващо представление. Със звън на хлопки и чанове те носят добра реколта, здраве и щастие през цялата година.

Предвидено е и многоезично изпълнение – хорът на езиците, което ще е на различните езици, които оформят Пловдив. Хора от различните етнически групи на Пловдив ще съставляват хора, който ще представи многоезично стихотворение. Всеки ще говори на собствения си език – български, арменски, румънски, турски и гръцки – докато всички езици сякаш се сливат, създавайки впечатляваща смесица. В кулминационния момент наслагването на няколко езика се слива в едно, след което изпълнителите подемат ритмичен хор на собствените си езици – един красив хор от думи, звуци, ритъм и поетичен смисъл.

 

Основното музикално изпълнение от спектакъла по откриването ще бъде на специален хор, съставен от оперен хор и младежки и детски хорове, които ще изпълнят творба на добре известен български композитор, включващ етнически модели и модерни ритми и звуци.

Многоцветни лазерни лъчи ще се насочат към страничния подиум. Танцьори, огледала, инструменти с високи технологии и лазери са обединени в едно футуристично изпълнение. Танцьори с огледала ще взаимодействат с ярките светлинни лъчи, като ги прекъсват и ги разпръскват в различни посоки по цялата сцена и високо в нощното небе над публиката. Четири лазерни арфи на сцената с кулата ще създават музиката за тази част от спектакъла: тези инструменти са с лазерни лъчи вместо истински струни и издават фантастичен ритъм на електронна музика.

 

 

Shopping Basket