5000 души посетиха V фолклорен фестивал „Греяна ракия и зелева чорба от старовремската софра“ в Бабово

Сред основните атракции за поредна година беше и добре познатата Юнашка тава, в която през вчерашния ден бяха приготвени около 1300 литра зелева чорба. Разбира се, всеки, дошъл да уважи празника, имаше възможността да се наслади на гозбите, приготвени по автентичните рецепти, завещани от баба Ханджийка.

Заместник областният управител на област Русе Валентин Колев беше сред официалните гости на петото издание на фолклорния празник в с. Бабово, провеждащ се под надслов „Греяна ракия и зелева чорба от старовремската софра“.

За доброто настроение на присъстващите се погрижиха повече от 1000 участници от 36 формации от различни градове и села на Северна България, а кметът на Бабово Пламен Пенков представи интересни факти за населеното място, както и че името на селото идва от Бабин хан, по средата на пътя между Русе и Тутракан.

Кметът на община Сливо поле Валентин Атанасов заяви, че празникът събира в едно местния фолкрол, кулинарната традиция, майсторството на дедите ни в селските занаяти и неподражаемото умение на българина да живее в трудните времена с песни, танци и неугасващ стремеж за творчество и лично израстване. „Шепа хора сте Бабовчани, а духът ви, енергията ви, творческият ви устрем – големи, много големи!“

По време на празника се проведоха и конкурсите за „Най-напет юнак“ и „Най- лична мома“, като победители станаха съответно Петър Пламенов от Голямо Враново и Катерина Симеонова от Климентово. Най-малките участници бяха 2-годишният Симеон Симеонов и 5-годишната Зоя Йорданова.

Сериозна беше и конкуренцията в конкурсите за греяна ракия, зелева чорба и най-автентична старовремска чорба, като в последния участие взеха 26 души.

Конкурсът за греяна ракия предизвика 21 участника, като от тях се изискваше да приготвят греяната ракия вкъщи и да я предоставят в съд, като количеството за дегустация да е не по-малко от 300 грама. Същите правила важаха и за 16-те участника в конкурса за зелева чорба, но тук количеството трябваше да бъде поне литър за всеки донесъл от течността, бореща махмурлука.

Първото място в конкурса за „Най-блага греяна ракия“ отиде при Еленка Цонева от Пенсионерския клуб в Старо село. На втора и трета позиция се класираха Димитър Иванов от Глоджево и Гина Алексиева отново от Старо село. За майстор на зелевата чорба бе избран Тодор Тодоров от Старо село, а на второ и трето място се отличиха Народно читалище „Съединение 1885“ в село Климентово и Народно читалище „Възраждане 1940“ в Старо село.

За перфектната организация на инициативата се погрижиха Народно читалище „Никола Йонков Вапцаров 1927“  със секретар Пепа Стоянова и кметство Бабово. По традиция значителна подкрепа за прекрасния празник оказаха Община Сливо поле и кметът Валентин Атанасов, зам.-кметовете Михаил Чиликов и Стефан Габровски. Водосвет беше отслужен от отец Данчо, а специални гости бяха народният представител д-р Андриан Райков, председателят на Общинския съвет в Сливо поле Илиян Иванов, общински съветници от Община Сливо поле и други общини в региона, както и кметове на кметства.

Информира „Мерудия.инфо“ ООД

Подобни статии
Разгледайте