5000 души посетиха V фолклорен фестивал „Греяна ракия и зелева чорба от старовремската софра“ в Бабово

Февруари 24, 2020

Заместник областният управител на област Русе Валентин Колев беше сред официалните гости на петото издание на фолклорния празник в с. Бабово, провеждащ се под надслов „Греяна ракия и зелева чорба от старовремската софра“.

За доброто настроение на присъстващите се погрижиха повече от 1000 участници от 36 формации от различни градове и села на Северна България, а кметът на Бабово Пламен Пенков представи интересни факти за населеното място, както и че името на селото идва от Бабин хан, по средата на пътя между Русе и Тутракан.

Кметът на община Сливо поле Валентин Атанасов заяви, че празникът събира в едно местния фолкрол, кулинарната традиция, майсторството на дедите ни в селските занаяти и неподражаемото умение на българина да живее в трудните времена с песни, танци и неугасващ стремеж за творчество и лично израстване. „Шепа хора сте Бабовчани, а духът ви, енергията ви, творческият ви устрем – големи, много големи!“

По време на празника се проведоха и конкурсите за „Най-напет юнак“ и „Най- лична мома“, като победители станаха съответно Петър Пламенов от Голямо Враново и Катерина Симеонова от Климентово. Най-малките участници бяха 2-годишният Симеон Симеонов и 5-годишната Зоя Йорданова.

Сериозна беше и конкуренцията в конкурсите за греяна ракия, зелева чорба и най-автентична старовремска чорба, като в последния участие взеха 26 души.

Конкурсът за греяна ракия предизвика 21 участника, като от тях се изискваше да приготвят греяната ракия вкъщи и да я предоставят в съд, като количеството за дегустация да е не по-малко от 300 грама. Същите правила важаха и за 16-те участника в конкурса за зелева чорба, но тук количеството трябваше да бъде поне литър за всеки донесъл от течността, бореща махмурлука.

Първото място в конкурса за „Най-блага греяна ракия“ отиде при Еленка Цонева от Пенсионерския клуб в Старо село. На втора и трета позиция се класираха Димитър Иванов от Глоджево и Гина Алексиева отново от Старо село. За майстор на зелевата чорба бе избран Тодор Тодоров от Старо село, а на второ и трето място се отличиха Народно читалище „Съединение 1885“ в село Климентово и Народно читалище „Възраждане 1940“ в Старо село.

За перфектната организация на инициативата се погрижиха Народно читалище „Никола Йонков Вапцаров 1927“  със секретар Пепа Стоянова и кметство Бабово. По традиция значителна подкрепа за прекрасния празник оказаха Община Сливо поле и кметът Валентин Атанасов, зам.-кметовете Михаил Чиликов и Стефан Габровски. Водосвет беше отслужен от отец Данчо, а специални гости бяха народният представител д-р Андриан Райков, председателят на Общинския съвет в Сливо поле Илиян Иванов, общински съветници от Община Сливо поле и други общини в региона, както и кметове на кметства.

Информира „Мерудия.инфо“ ООД