Eротика и екшън във фестивала One Dance Week

Октомври 23, 2015
Eротика и екшън във фестивала One Dance Week

Съвършени тела и първични инстинкти завладяват сцената на Дом на културата „Борис Христов“ в Пловдив. One Dance Week представя 9 спектакъла от три континента – Европа, Азия и Америка. Първият уикенд от международния фестивал за съвременен танц и пърформанс, представи спектакли от Испания и Корея.

Фестивалът бе открит от носителя на Националната награда за танц на Испания за 2014 г. – компанията Daniel Abreu. Той разкрива предсказуемия реактивен свят на човешките импулси. Спектакълът „Животно“ разказва за дълбините на човешкото съзнание и първичните инстинкти. Петимата танцьори, заедно с хореографа Даниел Абреу, използваха езика на танца, за да предадат чрез съвършените си тела естетското усещане за еротика. В спектакъла се смесват танц и екшън, инспирирани от текстовете на един от най-големите драматурзи на нашето време – Марина Вайнер.

На пловдивска сцена танцуваха новаторите на корейската съвременна танцова сцена. Спектаклите „Деформация“ и „Джентълмен“ бяха представени от своите създатели – прогресивните корейски хореографи Кил Сео-Янг и Ким ДжаеСеунг.  Специфично за корейската школа е дълбоката връзка с традициите, които обаче биват представяни пред публиката по един съвременен и вълнуващ начин. Представлението „Деформация“ печели първа награда за хореография на престижния сеулски танцов конкурс „Сцена на млади хореографи“ през 2013 г.

Гостуването на Кил Сео-Янг и Ким ДжаеСеунг се случва в партньорство с Международния фестивал за хореография в Сеул.

Билети и организатори

Билети за спектакъла могат да бъдат закупени на цена от 10 лв., а специалниятн Фестивален пас, който дава достъп до всички спектакли, е на цена от 40 лв.

Фестивалът за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK се организира от Фондация ЕДНО за култура и изкуства в подкрепа на Пловдив 2019 | Европейска столица на културата и в партньорство с Община Пловдив и Фондация „Америка за България”.

ONE DANCE WEEK благодари за финансовата подкрепа на Българо-швейцарска програма за сътрудничество, Национален институт за изпълнителски изкуства и музика на Испания (INAEM), Институт Сервантес София, Посолство на Кралство Испания в България, Посолство на САЩ в България, Гьоте-институт, Чешки Център, Министерство на културата на Република България, Международния фестивал за хореография в Сеул.

ONE DANCE WEEK е част от „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ (ЕФФЕ).

Повече информация за спектаклите и програмата на ONE DANCE WEEK: http://edno.bg/one-dance-week-2015/festivalat.

Антоанета Титянова

od2 od1