Октомври
29 четвъртък

АНА МОУРА

чт, Октомври 29, 2015 - чт, Октомври 29, 2015
НДК, зала 1, София

Описание

АНА МОУРА ОТНОВО С КОНЦЕРТ У НАС

            Един от най-красивите гласове на музикалната сцена ще прозвучи в зала 1 на НДК на 29 октомври.  Прекрасната португалка – Ана Моура, която българската публика познава  от концерта й в зала „България“ преди 5 години, ще зарадва феновете си с разстърстващо си фадо. Няма друг глас като нейния.  Той  буквално помита слушателското пространство, а  одухотвореността и вълнуващите й интерпретации я превъръщат в една от най-пленителните и завладяващи звезди в Европа и Америка. Ана е символ на дълбокия и изразителен стил, олицетворяващ португалската душевност и възпяващ универсални теми като любовта, раздялата и самотата.

Ана Моура е родена в Сантарем – един от историческите центрове на Португалия и идеално място, за да оцениш и обикнеш фадото. Още от малка изпитва влечение към музиката и тъй като израства в музикално семейство фадото става част от нейното детство. Кариерата й започва във фадо къщата „Senhor do Vinho“, където е открита от Мария де Фе. Нейн продуцент става Хорхе Фернандо, който й помага при издаването на първия и втория й албум „Guarda-me a vida na mão“ и „Aconteceu“.

Ана бързо постига огромен успех в Европа, а албумите й – платинен статус. Международната й кариера започва в една от най-престижните зали в Америка – Town Hall при абсолютно разпродадена зала и издаване на албумите й на американския пазар. През 2004 г. Ана Моура е поканена в престижната Carnegie Hall в Ню Йорк и става първата португалска фадо изпълнителка, концертирала в легендарната зала. Благодарение на невероятния й международен успех и нарастващата й популярност в Холандия, Ана е поканена и в известната зала Concertgebouw в Амстердам. Номинирана е за най-престижната награди за World Music – Edison Awards.

Когато Мик Джагър посещава фадо къщата в Лисабон, където пее Анна Моура,  той буквално капитулира пред „божествения силует, пленителни очи и чувствен глас” на португалската певица. Веднага я кани да вземе участие в проекта „The Rolling Stones Project vol 1”, с който обикалят Япония, Америка и Европа. Те записват две съвместни изпълнения – „No Exepectations” и “Brown Sugar”, които превземат класациите.

През 2007 Ана Моура издава албума си „Para Alem da Saudade”, който е двойно платинен. В него тя изпълнява традиционните Fado Blanc и Fado Azenha, както и нови песни на един от най-известните португалски текстописци – Фаусто. В своята версия на песента „Бранко негро”, изпята преди това от фадо кралицата Амалия Родригеш, Анна Моура добавя езика на днешния ден – суингиращ бас и китаристи, които интерпретират перкусионно. Защото, както казва тя „днес фадото е за всеки – и текстовете и музиката трябва да са свързани с младото поколение”.

Тя има честта да пее заедно с много известни имена, между които и гениалният Принс. Записва заедно с китариста на Стиви Уондър и Марвин Гей – Дийн Паркс. Своя пети албум „ Desfado“  Ана издава през 2012 г. Той е революционнен за нейната музика. В записите на песните й взима участие легендарният джаз пианист  Хърби Хенкок, както и саксофонистът на Ролингстоунс – Тим Райс.

Ана  успява да вземе най-доброто от класиката и да го пресъздаде през своята индивидуалност – многостранна и зряла. Нейният глас се издига на невъобразими височини и сякаш засиява, кара слушателите да затаят дъх и да тръпнат,  докато цялата зала се разтриса от нейния глас. Може да усетиш как нейните емоциите се вливат в публиката и я покоряват. Всичко това е фадо, всичко това е Ана Моура!

Още събития

Може би ще посетите