Май
31 петък

Античен фестивал Дни на предците - Плиска

пт, Май 31, 2019 - нд, Юни 02, 2019
Aрхеологически резерват "Плиска", Каспичан

Описание

Събитието се провежда и организира от „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол” град Варна, Регионален исторически музей Шумен, Националния историко – археологически резерват „Плиска”, Община Каспичан.

Събитието включва изяви на няколкостотин участници от България и други страни. В събитието участват клубове за исторически възстановки, конни клубове, реконструктори, археолози, изпълнители на автентичен и старовремски фолклор, майстори на старинни занаяти, от страната и чужбина, с цел всички те да покажат бита и традициите на старите българи и сродни нам култури от ранното и късно Средновековие.

Акценти на събитието са воински умения и бойни практики от Средновековието, възпроизведени от гърба на коня и в пеши битки, конна езда и използването й при пресъздаването на различни исторически периоди, както и използването на конете в днешни дни – традициите, останали живи в спорта и пресъздадени от наследниците на нашите предци.

За провеждане на събитието се отрежда терен в НИАР „Плиска” до източната порта на стария град.

Събитието се провежда седем последователни години от 2012 година, в първата събота и неделя на месец юни, като зрителите нарастват прогресивно. През 2012 година първото издание на събитието събра около 1000 зрители, а през 2013 и 2014 над 6000 души посетиха всяко издание. През 2015, 2016 и 2017 година събитието се радва на посещения от над 9000 души всяка година.

Галерия

Още събития

Може би ще посетите

Няма резултати