Май
31 вторник

Античен фестивал "Нике - играта и победата", с. Никюп

вт, Май 31, 2022 -
Археологическия резерват „Никополис ад Иструм“ до с.Никюп , Велико Търново

Описание

За пореден път в уникалния археологически резерват Никополис ад Иструм се провежда единствената по рода си възстановка, посветена на Късната античност. Основната цел на организаторите от Сдружение „Бъдеще за Никюп“ и Сдружение за антични реконструкции „Мос Майорум Улпие Сердице“ е да се популяризира историята на древният римски град. Посредством пресъздаването по атрактивен и образователен начин на делото на Улфила, който измислил готската азбука и превел Светото писание на готски език, както и римо-готските войни в края на 4-ти век, гостите на фестивала ще се докоснат до един малко познат, но съдбоносен период, променил съдбата на Стария континент и започващ от нашите земи.
Събитието е част от културния календар на община Велико Търново за 2020 година и още от първото си издание насам, се радва на голям интерес.

Единствената по рода си историческа възстановка, посветена на ранната и късната Античност, която се провежда на територията на община Велико Търново. Основната цел на организаторите е да се популяризира уникалният Археологически Резерват Никополис ад Иструм и да се демонстрира пред зрителите, един малко познат период от историята , по атрактивен и образователен начин.
Събитието е част от културния календар на Община Велико Търново и още от първото си издание насам, се радва на голям интерес.

В Античния римски фестивал „Нике-играта и победата” ще участват групи от България и съседни страни. Организира се занаятчийски пазар, ателиета за демонстрации на римски настолни игри, римска мода, прически и кухня, игра с публиката. Пресъздава се основаването на града – ритуали, римо-дакийски войни: демонстрация на екипировка, бойни построения и битки, римски процес, робски пазар и гладиаторски боеве. Прави се възстановка на посрещането на император Каракала и демонстрация на Спортни игри, учредени от Каракала .

 

Галерия

Още събития

Може би ще посетите

Няма резултати