Сдружение „Бъдеще за Никюп“

Античен фестивал „Нике – играта и победата“, с. Никюп

Единствената по рода си историческа възстановка, посветена на ранната и късната Античност, която се провежда на територията на община Велико Търново. Основната цел на организаторите е да се популяризира уникалният Археологически Резерват Никополис ад Иструм и да се демонстрира пред зрителите, един малко познат период от историята , по атрактивен и образователен начин.
Събитието е част от културния календар на Община Велико Търново и още от първото си издание насам, се радва на голям интерес.

И в V-то издание на Античния римски фестивал „Нике-играта и победата” ще участват групи от България и съседни страни. Организира се занаятчийски пазар, ателиета за демонстрации на римски настолни игри, римска мода, прически и кухня, игра с публиката. Пресъздава се основаването на града – ритуали, римо-дакийски войни: демонстрация на екипировка, бойни построения и битки, римски процес, робски пазар и гладиаторски боеве. Прави се възстановка на посрещането на император Каракала и демонстрация на Спортни игри, учредени от Каракала .

 

Подобни събития
Разгледайте