Античен фестивал „Сердика е моят Рим“, София

201921Съб
/09
22Нед
/09
Ларго, София (карта)
Античен фестивал „Сердика е моят Рим“ е единствен по рода си, посветен на древната история на София. Уникалното на това събитие е неговата пъстра и богата програма, която по един непринуден начин ще запознае зрителя с период, който е от изключително значение за родната и европейска антична история.
Прeдвижда се провеждането на фестивалa, посветен на античната история на София, да е в дните на Европейското културно наследство 20-23 септ. 2019 г. Събитието ще привлече вниманието на жителите и гостите на града към уникалните археологически обекти – Античен културно-комуникационен комплекс Сердика и Западна Порта, които са древните символи на столицата ни и свидетелство за принадлежността й към европейската история.
През тези дни ще бъдат представени редица исторически реконструкции, посветени на ранната история на Сердика – 1-2 век и времето около управлението на император Константин през 4 век: утвърждаване на Християнството посредством Едикта на Толерантността, Сердикийският събор, бит, нрави и обичаи на римляните и варварските племена, населявали нашите земи в периода ранна и късна античност.
През последните години бяха експонирани и отворени за посещения редица значими археологически обекти: катакомбите и гробниците под църквата Св. София, Античният културно-комуникационен комплекс Сердика и Западната порта. Въпреки че тяхната популярност и посещаемост постепенно се увеличават, те все още са далеч от разкриването на пълния си потенциал. Целта на организирането на ежегоден античен фестивал е да събуди траен и устойчив интерес към тези уникални обекти сред широката публика.
Представянето на разнообразни елементи от живата история по интерактивен и достъпен за посетителите начин ще генерира голям интерес и ще превърне тези културно-исторически обекти в традиционно място за провеждането на различни събития и пърформанси.
Събитието освен познавателен характер предвижда и развлекателен такъв: включването на зрителите /възрастни и деца/ в много от модулите като занаятчийски работилници, ателиета, викторини, игри /антична мода, робски пазар, демонстрации и обучения на военни посторения и пр/.
Разнородните точки от програмата: пресъздаването на значими исторически събития, демонстрация на занаяти и игри, ще стимулират креативността на публиката, ще подобрят общата й култура и ще генерират позитивно отношение към археологическите обекти на столицата.
За децата ще се проведат занимални по стреляне с лък и демонстрации с дървени оръжия, работа с глина – изготвяне на съдове и предмети – реплики на едновремешните, оформяне на антични прически, дегустация на антична кухня, рисуване и оцветяване, изработка на накити, антични настолни игри и др.
Подобни събития
Разгледайте