Ноември
15 петък

Арт Фест Локация Локорско Фестивал за документално кино за художествени занаяти

пт, Ноември 15, 2019 - нд, Ноември 17, 2019
София, с. Локорско, Столична

Описание

Началото бе поставено през юли 2019 г. Целта на организаторите – да  провокират продуценти и кино документалисти да създават филми за майстори занаятчии, да „ запечатат  на лента“  уменията на старите майстори и технологията за създаване на изделията на техните занаяти, защото те един по един си отиват,  а заедно с тях и много от занаятите.

Фестивалът включва прожекции на авторски документални филми за майстори и занаяти, дискусия за мястото и ролята на кино документалистиката, на занаятчийската гилдия, на институциите – това  хилядолетно изкуство да не остане само в музейните експозиции. (Показателен е примерът на изчезналата Бусинска керамична школа) и съпътстващи открити работилници

В дискусията участваха представителят на НФК Емил Лазаров, главният експерт от СПК Кристина Белчева, музейният експерт Росица Бинева от НМО Етър, продуцентът и звукорежисъор на филма „Традициите срещат бъдещето“ Михаил Михайлов, операторът проф. Теодор Янев, звуко режисьорът Валери Мацанов,  режисьорката на филма на БНТ „Бягай зло” Ваня Иванова, майсторите и екипът на проекта, представителката на “Ария България“  Мария  Димитрова, екип от СБУ.

В съпътстващите открити работилници се включиха  и  бабите  певици-самодейки към Читалището  на село Локорско,  както и от местната  група на клуб „Втора младост“.
Всичко това – пред много и съпричастна публика.

На едно място,  в един ден, в китното село Локорско.

В София, но не съвсем.

Организатор на фестивала е Сдружение „Подкрепа за дебют“

Галерия

Още събития

Може би ще посетите