Октомври
24 Пон

Балкански театрален фестивал, Благоевград, 24 - 29 октомври 2022

пн, Октомври 24, 2022 - сб, Октомври 29, 2022
Благоевград, Благоевград

Описание

Едни от най-ярките театрални събития от България, Косово и Северна Македония стават част от първото издание на Балкански театрален фестивал, организиран от Драматичен театър „Никола Вапцаров“, който ще се проведе от 24 до 29 октомври 2022 г. в гр. Благоевград. По време на събитието на три сцени ще бъдат играни осем спектакъла.

Предвидена е паралелна програма, която ще бъде достъпна онлайн за зрителите.

Първата постановка, с която се открива фестивалът е премиерното за театъра в Благоевград заглавие „Момчето от последния чин“ от Хуан Майорга, с режисьор Тея Сугарева – Савова.

В рамките на фестивала публиката ще гледа моноспектакъла на Христо Мутафчиев „Плач на ангел“; „Дани и дълбокото синьо море“ на Градски театър „Беким Фехмиу“ (Призрен, Косово); „Нирвана“ от Константин Илиев (Театър 199 „Валентин Стойчев“); „Кислород“ от Иван Вирипаев, (НУ Народен театър Битола); „Дом за овце и сънища“ – моноспектакъл на Здрава Каменова (организация „36 маймуни“); моноспектакълът на Снежина Петрова „Една българка“ по разказа на Иван Вазов (Сдружение „Легал арт център“). Финал на фестивала ще постави представлението „Амадеус“ от Питър Шафър на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна.

Паралелната програма предвижда борса за проекти с онлайн стрийминг на четения на маса с актьори, подготвени от трима млади режисьори – Николай Йорданов, Надя Панчева и Любомир Колаксъзов, обяви на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Благоевград директорът на ДТ „Никола Вапцаров“ Маргарита Мачева.

Финалът на Балкански театрален фестивал ще бъде поставен с 3D мапинг на площад „Георги Измирлиев“ в Благоевград.

Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Национален фонд „Култура“ – „Конкурс за субсидии за проекти с национално значение за 2022“ и със съдействието на Община Благоевград. БТА е медиен партньор на първото издание на Балканския театрален фестивал.

Галерия

Още събития

Може би ще посетите
ср, Юли 17, 2024
София, Парк Военна академия "Г.С.Раковски"