Юли
22 петък

Балкански фестивал на изкуствата

пт, Юли 22, 2016 - нд, Юли 24, 2016
Карнобат, Карнобат

Описание

От 22 до 24 юли град Карнобат ще бъде домакин на третото, поредно издание на Балкански фестивал на изкуствата. В него ще се включат над 600 танцьори, певци и артисти от Балканите.

Фестивалът цели да срещне хората от община Карнобат с богата програма от културни събития, които да променят облика на града. Идеята е те да спомогнат за формирането на нов облик и за повишаване на привлекателността на общината чрез нови форми на традиционни изяви и да помогнат за създаването на „културна марка” на региона.

На две сцени, централната пешеходна алея и градския парк, ще се вплетат Традиционен фолклор и Street art. На 23-ти Градският парк ще посрещне брейк артисти от цялата страна за станалия вече традиционен Карнобатъл 2016. Битките се организират от легендарният брейк артист Петър Костовски, създател на Electric Force crew. Предвиден е и уъркшоп за младите хора от града.

Едно от най – атрактивните събития на фестивала ще бъде кулинарното състезание „Големият черпак” за най-балканския таратор, ръководено лично от кулинарния гуру Ути Бъчваров. Проявата ще се състои на 24 юли от 16:00 часа. По – късно, сцената на Градския парк ще стане арена на епичната вокална битка за избора на новия бийтбокс шампион на България. 10-то издание на The Official Bulgarian Beatbox Batte гостува на Карнобат. Жури ще бъдат световните бийтбокс Звезди, Скилър и Печенката, чиято кариера стартира именно от сцената на националния шампионат. Скилър е подготвил и индивидуална програма за публиката в Карнобат, както и уъркшоп за всички тийнейджъри, които желаят да развиват умения за бийтбокс.

Тази година във фестивала ще вземат участие близо 30 фолклорни състава от България, Македоня, Сърбия и Албания. Гостува и Великденския фестивал в Босилеград. Богатата фолклорна програма се допълва от конкурса за надсвирване на сватбарски оркестри „С песните на Стайка Гьокова“.

Ще бъдат представени местни летни гозби, приготвени от сръчни карнобатлийки, пред погледите на публиката. За по-малките посетители са предвидени часове по майстория, театрално ателие, ателиета по хек, жонглиране и др. В градския парк ще има шатри на Средновековен парк Маркели и крепост Туида, за всички, които имат интерес към древни оръжия и битки, както грънчарска работилница, ателиета по плетива, плъстене на вълна, включително и татуировки с къна.

Пълната програма на фестивала можете да видите тук.

Programa17649f9c2460 20150609122504_23745 20150609122506_18404 DSC05586 DSC05591 DSC05593

Още събития

Може би ще посетите