Септември
19 събота

Белтен - Келти в Долината на Тракийските Царе

сб, Септември 19, 2020 - сб, Септември 19, 2020
Мъглиж, местността Барите, Мъглиж

Описание

Както и много други събития в България отлагаме тази хубава проява, но НЕ ОТМЕНЯМЕ ПРАЗНИКА ! В момента се уточняваме за пренасянето на датата през септември, вероятно на 19-ти, събота, в чест на традиционния келтски фестивал „Мейбон“ – „Втори Празник на Реколтата – Винен Празник“. Ще Ви информираме тук, когато се уточним за точната дата и часа. Бъдете живи и здрави и се пазете, за да празнуваме заедно !

Белтен – Келти в Долината на Тракийските Царе

Келтски празник на Слънцето БЕЛТЕН в долината на тракийските царе.

Празникът ще пресъздаде обичаи, традиции и игри от преди хиляди години.

Белтен е най-големият келтски празник, отбелязващ началото на лятото. На този ден са се сключвали годежи и бракове. Това е “огненият” празник, празник на силата и плодородието, който възвестява пристигането на лятото. Празнува се „от залез на 30 април до залез на 02 май”. Празникът се свързва с радостта от силата на слънцето, даряващо живот, с надежда и веселие!

Келтската култура е много полулярна и днес, позната ни най-често от мотиви на татуировки и влияние в различни музикални течения. Малцина обаче знаят, че келти са живели и по нашите земи. Според някои исторически источници през 3 век преди Христа те са основали свое царство в централна Тракия със столица Тиле (Тилис), чиято локация е в възможно да е днешно Тулово в близост до Мъглиж.

Организатори на празника БЕЛТЕН са община Мъглиж, сдружение “Келтско наследство”, сдружение “Ценности” и сдружение “ТворецЪ”.

Специално участие в програмата ще вземат от прагългарската школа за оцеляване “БагаТур”, които имат изградена база на това място. Те ще направят демонстрации на ритуали и бойни умения на келти и траки, след което гостите ще имат възможност да опитат стрелба с лък, яздене на кон и други умения под надзора на инструкторите на “БагаТур”.

Празничната програма ще продължи с традиционни келтски игри, като хвърляне на чувал с тежест през глава и обръщане на дърво и други, ще се предлага съвет на друид, келтски масаж, ще има и демонстрация на ритуал за келтски брак и много други забави.

За празничната атмосфера ще се погрижи и групата “The A.X.E. Project”, която изпълнява келтска музика.

На място ще има и работилници по искуства и занаяти за деца, организирани от художници и занаятчии от сдружение “ТворецЪ”.

Това е една прекрасна възможност за забавление и приятни занимания за всички възрасти, на открито сред прекрасната природа на Мъглиж.

Цената за входа е 10 лева, като за деца до 12 години е безплатно.

Още събития

Може би ще посетите