Януари
28 събота

Витоша зимен фест, х. Алеко, 28 януари 2023 г.

сб, Януари 28, 2023 - сб, Януари 28, 2023
хижа Алеко, Витоша, Столична община

Описание

ВИТОША ЗИМЕН ФЕСТ 2023 ще се проведе на 28 януари, събота на хижа Алеко, отбелязвайки Световния ден на снега под мотото „Открий, забавлявай се, изживей“.
Спускане с шейни, паралелен слалом, ски-алпинизъм, спринтово ски-бягане, детски игри и много, много забавни надпревари.
И още: уникалното за България велосипедно спускане на сняг за време. Сноубайк – най-новата дисциплина в колоезденето, направи своя официален световен дебют точно преди година край х. Алеко и сега отново ще зарадва феновете на екстремните изживявания с велосипедите в планината. Фестивалът е новатор в провеждането на спускане за време по сняг с колела, а тъй като дисциплината е съвсем нова и наскоро утвърдена от международните структури, на практика състезанията на Витоша се явяват първите в света, организирани и официално приети в календара на Световния колоездачен съюз.
Столична община и „София – евростолица на спорта“ организират този спортен празник за осма поредна зима, като целта е да излязат повече хора в планината, на чист въздух сред природата. Поканени за участие са всички, които обичат Витоша и спорта, много забава ще има и на първата на Витоша „Шейни зона“, която ще работи за трета поредна година.
Предвидени са множество викторини, планинарски песни и конкурси: за направа на снежна фигура, за най-атрактивна визия, за най-красиво украсена шейна, бой със снежни топки и др. За децата ще се грижат професионални аниматори, които ще осигурят маски и карнавални аксесоари за украса на шейните. Фестът включва още планинарски песни на импровизираната сцена, забавни игри и конкурси с награди.
Денят на снега се чества тази година в 53 държави и е посветен на желанието на хората да живеят активно, да спортуват, да се отдават на физически и забавни занимания през зимата, да се наслаждават на емоциите, които предоставят. Целта е да се мотивират децата между 4 и 14 години да се запознаят и да заобичат зимните спортове и забавления. Очакваните участници за цял свят са общо около 900 000.

Още събития

Може би ще посетите

Няма резултати