Май
20 петък

Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството

пт, Май 20, 2022 - пт, Септември 30, 2022
Музей на хумора и сатирата, Габрово, Габрово

Описание

Габровското биенале на хумора и сатирата в изкуството е един от най-големите и стари форуми за визуално изкуство в България. Предстоящото 25-то издание с тема Икономия на средствата е посветено на екологията и ще се реализира от 20 май до 30 септември 2022 година. Включва журирана изложби с карикатура и съвременно изкуство и кураторска изложба. Освен творби на автори от цял свят, биеналето ще представи и богата паралелната програма от събития – лекции, дискусии, прожекции, пърформанси, уъркшопи, детски творчески и образователни ателиета.

   

Габровското биенале се организира от Музея на хумора и сатирата в Габрово, Община Габрово и Министерството на културата, а партньори на съпътстващата програма на 25-тото издание ще са едни от най-активните екоорганизации в България.

Основна цел на предстоящото издание на Габровското биенале е чрез средствата на изкуството и хумора да бъде привлечено вниманието на публиката към актуалните екологични проблеми.

   

 

Габровското биенале е един от най-дългогодишните форуми за визуално изкуство в България и е най-мащабната международна проява, организирана от Музея на хумора и сатирата, която включва конкурси за съвременни постижения на хумористичното и сатиричното творчество в областта на карикатурата и съвременното изкуство. Провежда се от май до септември. Започнало през 1973 година в рамките на 9-ия фестивал на хумора и сатирата в Габрово с международен конкурс в два раздела – „Карикатура” и „Малка сатирична пластика”, вече 48 години продължава популяризирането на най-добрите постижения на хумора и сатирата в българското и световното изкуство. През годините в конкурса се включват творци от 171 държави. Започнало с идеята да бъде „мост“ между творците от Изтока и Запада, днес Биеналето е един от големите международни форуми за изкуство в България.

 

за контакти: Светлана Михайлова

Връзки с обществеността

066/ 80 72 29; 0896 640 314

press@humorhouse.bg

svetlana.mihailova@humorhouse.bg

Галерия

Още събития

Може би ще посетите
пн, Септември 30, 2024
София, София