Август
03 събота

Гайдарско надсвирване - Гела

сб, Август 03, 2019 - сб, Август 03, 2019
село Гела, Смолян

Описание

Гайдарското надсвирване в село Гела се провежда винаги през първата събота на август на Илинденските поляни, когато се събират местните родове, за да се повеселят. Съборът в родопското село се е правил от незапомнени времена, като събира хора от страната и чужбина. Традицията цели да съхрани културното богатство на Родопа планина. Съборът събирал родовете, като всеки род си имал дърво.

Постепенно събитието прераства в национален и международен форум, като през годините идват изпълнители от Япония, Холандия, Унгария, Франция, Великобритания, Шотландия и др. Най-малкият гайдар, участвал в надсвирването, е на 5 години, а най-възрастният – на 85 години.

Гайдарското надсвирване в село Гела има над 100-годишна история и е най-големият събор в района. За него се готвят цяла година хората от селото и от околността. Популяризира автентичния родопски фолклор и запазва традицията. Най-важното условие за участниците е изпълненията да са на каба гайди. Надсвирването е с конкурсен характер и се провежда в три възрастови групи – до 14, до 20 и над 20 години. Жури определя победителя, но при колебания по отношение на първото място, се прави повторно надсвирване с допълнителна програма.

 

Галерия

Още събития

Може би ще посетите