Август
06 събота

Гайдарско надсвирване - Гела

сб, Август 06, 2016 - нд, Август 07, 2016
село Гела, Смолян

Описание

Всяка година в началото на месец август на Илинденските поляни, край родопското село Гела, се събират местните родове за раздумка и веселие. Традицията се спазва и до днес и съхранява песенното богатство на Родопа планина. Тази вековна традиция е в основата за възникване на идеята и организиране на гайдарско надсвирване на тези поляни. Първото се организира през 2002 г., а целта на празника е да популяризира автентичния родопски фолклор.

Постепенно събитието прераства в международен форум, като през годините са регистрирани изпълнители от Япония, Холандия, Унгария, Франция, Великобритания, Шотландия и др. Най-малкият гайдар, участвал в надсвирването, е на 5 години, а най-възрастният – на 85 години. Задължително условие за българските участници е изпълненията да са на каба гайда. Всяка година надсвирването е с конкурсен характер и се провежда в три възрастови групи – до 14, до 20 и над 20 години.

Тази година, Гайдарското надсвирване в село Гела, ще се проведе на 6 и 7 август. През първият ден ще се състои общинското надсвирване, а на 7 август традиционната родова среща в селото. Надсвирването ще започне в 11.00 часа и ще продължи до около 16.00 часа. След това журито ще се оттегли, за да вземе решение за победителя, но при колебания по отношение на първото място, при нужда ще се прави второ надсвирване с допълнителна програма.

      

Галерия

Още събития

Може би ще посетите
пт, Юни 21, 2024
Парк "Бедечка", Стара Загора