Септември
05 събота

Гайдарско надсвирване "Златна Българска Гайда", Копривщица/ ОТМЕНЕНО

сб, Септември 05, 2020 - сб, Септември 05, 2020
Парк "Кулата", Копривщица

Описание

Официално обявяваме, че събитието няма да се състои. Организаторите обсъждат алтернативни варианти, за да се срещнем преди есента на следващата година.

 

В Копривщица вместо гъдулка предпочитан солов инструмент е бил и е още е гайдата. Тя заема почетно място в живота на копривщенци. Копривщенските гайдари са добри певци и затова техните гайди са винаги каба-низки. Гайдите са с големи мехове, за да могат да издържат леко на съпровода. Меховете се правят от кожата на едногодишна коза-дзизарка, която не се е козила. За целта предпочитат рижа коза или бяла, но в никакъв случай черна. Черната прави гласа на гайдата глух. Гласът на коприщенските гайди е плътен, мек и приятен. Самите гайдари са много добри майстори на свирене и възпроизвеждат на своите гайди всички възможни по тоналност народни песни и свирни. Копришките гайдари имат голяма заслуга за запазване песенното богатство на града.
Организатор на събитието е фондация „Национален тръст за съхранение на културно историческото наследство България“, с подкрепата на Община Копривщица, читалище “Хаджи Ненчо Дончев Палавеев 1869“ Копривщица и др. Целта на фестивала е да се издирят и популяризират нови, талантливи дарования, посветили се на музикалното фолклорно изкуство, да се стимулира високото изпълнителско майсторство и художествен вкус, а Копривщица да стане средище за обмяна на новаторски методики в съвременното обучение на фолклорни изпълнители.
Фестивалът е с конкурсен характер. Право на участие имат изпълнители на висока (джура) гайда и каба гайда.

Галерия

Още събития

Може би ще посетите
пт, Юни 21, 2024
Парк "Бедечка", Стара Загора