Септември
23 Неделя

Дельови празници - гр. Златоград

нд, Септември 23, 2018 - нд, Септември 23, 2018
гр. Златоград

Описание

Ежегодно в Златоград организират традиционните „Дельови празници“. Те протичат с възстановка на един пазарен ден от преди повече от 100 години.

Повод за събитието е почитането на легендарната личност на Дельо войвода – една от културните емблеми на града. В представите на местните той е защитник на честта и правдата за бедни и онеправдани. Досега се посочва мястото, където казват, че е била родната му къща в стария град, а на мястото, където вярват, че е прострелян, е поставен мемориален знак.

През 2007г за първи път в рамките на Дельовите празници се прави възстановка на подвига на Дельо хайдутин за спасяването от помохамеданчване на последните християни, останали в Златоград. Местни самодейци и професионални актьори, облечени с костюми по модели от преди 150 години, предрешени като хайдути, пехливани и бюлюкбашии, като едновремешни моми и жени, се разхождат из Стария Златоград и отвеждат въображението на публиката към времето, когато казват, че е живял Дельо.

В последните години се прави възстановка под надслов „Един пазарен ден в Златоград“, на която гости са били и дюкяни от чаршията в Ксанти. По улиците на етнографския комплекс в Златоград се срещат най-различни образи от миналото.

Още събития

Може би ще посетите

Няма резултати