Март
22 Пон

Ден на жабешкото блато

пн, Март 22, 2021 - пн, Март 22, 2021
Община Ботевград, Община Ботевград

Описание

Националният природонаучен музей-БАН и община Ботевград ви канят да отбележим заедно Деня на Жабешкото блато.
Заповядайте на 22 март  в Ботевград и се включете в разходките до защитена местност Мухалница заедно с учени и специалисти от Националния природонаучен музей (НПМ-БАН) и Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН (ИБЕИ-БАН). Научете повече за миграцията на планинските жаби Rana temporaria от откривателя на уникалното в световен мащаб явление д-р Владимир Бешков – почетен гост на събитието.
На 14 февруари 1968 д-р Бешков за първи път забелязва присъствието на планинския вид, обитаващ места с надморска височина 800-1000 м, в равнинната местност на Жабешкото блато (370 м.н.в.). Това поставя началото на неговите проучвания върху възможните миграции на вида. След серия наблюдения с маркиране на екземплярите, той доказва, че всяка година в края на зимата, възрастните планински жаби, зимуващи в потоците на северния склон на планината Било, се насочват към равнината и за няколко дни преодоляват разстояние от около 10 км.
Благодарение на инициативата на община Ботевград тази година събитието включва целодневна програма с образователни игри за деца, а за възрастните е презентацията и разходката до Жабешкото блато с учени и специалисти от НПМ-БАН и ИБЕИ-БАН.
Кметът на община Ботевград, г-н Иван Гавалюгов ще открие официалната част на програмата, посветена на Деня на Жабешкото блато.
Аниматорите Силвия и Симеон Арангелови са разработили авторски игри, посветени на обитателите на Жабешкото блато. Една от централните атракции за деца и ученици ще бъде костюмираният аниматор-жабок, който ще ръководи игрите по надскачане, надквакане и лов на мухи.
Програма

Още събития

Може би ще посетите

Няма резултати