Март
22 Неделя

Ден на жабешкото блато - ОТМЕНЕНО

нд, Март 22, 2020 - нд, Март 22, 2020
Община Ботевград, Община Ботевград

Описание

Националният природонаучен музей-БАН и община Ботевград ви канят да отбележим заедно Деня на Жабешкото блато.
Заповядайте на 22 март 2018 г. в Ботевград и се включете в разходките до защитена местност Мухалница заедно с учени и специалисти от Националния природонаучен музей (НПМ-БАН) и Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН (ИБЕИ-БАН). Научете повече за миграцията на планинските жаби Rana temporaria от откривателя на уникалното в световен мащаб явление д-р Владимир Бешков – почетен гост на събитието.
На 14 февруари 1968 д-р Бешков за първи път забелязва присъствието на планинския вид, обитаващ места с надморска височина 800-1000 м, в равнинната местност на Жабешкото блато (370 м.н.в.). Това поставя началото на неговите проучвания върху възможните миграции на вида. След серия наблюдения с маркиране на екземплярите, той доказва, че всяка година в края на зимата, възрастните планински жаби, зимуващи в потоците на северния склон на планината Било, се насочват към равнината и за няколко дни преодоляват разстояние от около 10 км.
Благодарение на инициативата на община Ботевград тази година събитието включва целодневна програма с образователни игри за деца, а за възрастните е презентацията и разходката до Жабешкото блато с учени и специалисти от НПМ-БАН и ИБЕИ-БАН.
Кметът на община Ботевград, г-н Иван Гавалюгов ще открие официалната част на програмата, посветена на Деня на Жабешкото блато.
Аниматорите Силвия и Симеон Арангелови са разработили авторски игри, посветени на обитателите на Жабешкото блато. Една от централните атракции за деца и ученици ще бъде костюмираният аниматор-жабок, който ще ръководи игрите по надскачане, надквакане и лов на мухи.
Програма
10:00 ч.
Събиране на детската група пред зала „Арена Ботевград“ за разходка до Жабешкото блато с Емилия Вачева, НПМ-БАН
11:30 – 12.30 ч.
Образователни игри за деца със Силвия и Симеон Арангелови; Викторина с награди
зала „Арена Ботевград“
13:00 – 13:15 ч.
Приветствие от г-н Иван Гавалюгов, кмет на община Ботевград
зала „Орханиец“ на Историческия музей Ботевград
13:15 – 14.00 ч.
Презентация за Жабешкото блато от д-р Владимир Бешков и Емилия Вачева, докторант в Националния природонаучен музей при БАН
Исторически музей Ботевград, зала „Орханиец“
14:30 – 16:30 ч.
Образователни игри за ученици със Силвия и Симеон Арангелови; Викторина с награди
зала „Арена Ботевград“
15:30 – 16:30 ч.
Разходка за ученици до Жабешкото блато за определяне на видове жаби с Емилия Вачева, НПМ-БАН

Още събития

Може би ще посетите

Няма резултати