Юни
03 петък

Детски ромски фестивал „Отворено сърце”

пт, Юни 03, 2016 - нд, Юни 05, 2016
Велико Търново, Велико Търново

Описание

Тринадесетото издание на Детския ромски фестивал „Отворено сърце” ще се проведе в гр. Велико Търново в парк „Марно поле” от 3 до 5 юни. Форумът цели да даде на децата от различните етноси възможност за изява и да стимулира у тях траен интерес към учебния процес като цяло. Очаква се за събитието да пристигнат над 2000 деца и млaдeжи oт paзличнитe eтнocи в Бългapия, кaктo и чyждecтpaнни гpyпи oт Китaй, Мaкeдoния, Рyмъния, Албaния и Гepмaния. Учacтницитe щe пpeдcтaвят пpeд пyбликa тpaдициитe и пъcтpoтaтa нa poдния фoлклop.

Фестивалът ще стартира на 3-ти юни в 14:00 ч. Събитието ще уважат министъра на труда и социалната политика г-жа Зорница Русинова,представителите на Европейската комисия г-н Аурелио Сесилио и г-жа Дора Крумова, посланикът на Южноафриканската Република Н. Пр. г-жа Ванеса Калвърт, заместник-посланикът на Австрия Н. Пр.Томас Щьолцл и много други официални лица. Програмата ще включва елементи от традициите, занаятите, приказния и музикален фолклор, историята, бита и културата на българския, ромския, турския и други етноси в България. Пyбликaтa щe aплoдиpa тpaдициoнни и мoдepни poмcки, бългapcки и тypcки тaнци, кaктo и хopeoгpaфии нa фoнa нa индийcкa мyзикa. Дeцaтa щe пpeдcтaвят възcтaнoвкa нa oбичaя “Кънocвaнe” и pycкия тaнц c вeтpилa “Нa кpилeтe нa вятъpa”. По време на форума ще бъдат организирани различни ателиета, в които ще се изработват предмети от подръчни материали, ателиета, в които децата ще могат да пробват носии от различните етноси, обучителни ателиета и още много други изненади. Китайската група, със съдействието на институт „Конфуций”, ще представи традиционни китайски занаяти – чаена церемония, калиграфия, изрязване на хартия и връзване на възли. Фестивалната програма ще приключи на 5-ти юни на обяд, когато ще бъдат обявени най-добре представилите се групи за трите дни в категориите „Най-добро ателие“ и „Най-добра група“, а Община Велико Търново ще връчи Голямата награда.

Посетителите на фестивала ще могат да посетят и изложба „Лицето на ромите – преди и сега“, която е с документален характер и събира снимки, предмети, предания и други образци от културното наследство на ромската общност у нас, а за всички гости на Велико Търново ще има Аудио-визуално шоу „Звук и светлина“, което ще започне от 21:00 ч. на 4-ти юни.

fe1  fest2014 maxresdefault maxresdefaultjfg SV401961f8fest_press-mrlbjog3t9cyls56jitxlowekbehcs8m50744cfx5q

Още събития

Може би ще посетите