Юни
30 вторник

Джулай морнинг фест, Камен бряг/ ОТМЕНЕН

вт, Юни 30, 2020 - ср, Юли 01, 2020
Камен бряг, Каварна, Община Каварна

Описание

Община Каварна подготвя “Джулай морнинг” фест, който както винаги ще се състои през нощта на 30 юни срещу 1 юли.Камен бряг е традиционното място за посрещане на първите слънчеви лъчи на 1 юли. По традиция в селото се провежда и фестивал с рок музика.

Джулай морнинг (или Джулая) е може би най-традиционният неформален празник в България, възникнал в средата на 80-те години на миналия век. Въпреки че традицията е свързана с хипи движението в Америка, тя съществува в България и до днес. На всеки 30 юни срещу 1 юли големи групи хора се събират по цялото Черноморие, за да посрещнат заедно Слънцето, което изгрява над морето. Така те смятат, че се пречистват, но това няма връзка с езически или религиозни ритуали.

Джулая е уникален за България поради естеството на неговото възникване и не се наблюдава в други европейски страни. Твърди се, че е възникнал като протест срещу комунистическата власт, изразен в символиката на едноименната песен на Юрая Хийп. Символичното посрещане на изгрева е било като посрещането на едно ново начало с надежда за по-добро бъдеще.

След падането на комунистическия режим в страната движението продължава да съществува, но липсата на първоизточника за протест променя с времето основната идея. Сега тя има и друг привкус – на бягство от всекидневно потискащата цивилизация, на протест срещу самите нас и пълно освобождаване на личността от оковите на големия град.

Още събития

Може би ще посетите
пн, Септември 30, 2024
София, София