Февруари
13 сряда

Дионисиеви празници "Калето", Мездра

ср, Февруари 13, 2019 - ср, Февруари 13, 2019
Археологически комплекс "Калето", Мездра, Мездра

Описание

В навечерието на Трифон Зарезан десетки хора се събрат в археологически комплекс „Калето” край Мездра. Причината e съживяването на една древна традиция – празненствата в чест на Дионисий и преплитането им в делото на св. Трифон.

Трифон Зарезан е християнски светец, като е прието на негово име да се чества денят на лозарите и винарите. На този български празник успешно се преплита тракийското и древното.

Освен богата на танци и музика програма, за всички гости на празника се приготвя специално питие – греяно вино по стара древноримска рецепта за лекуване на разбити сърца с ароматни подправки, които остават тайна.

С пир, съчетаващ изобилие от питиета и ястия, приготвени по автентични рецепти в „Калето“ посрещат петото издание на Дионисиевите празници. Специалистът Петя Крушева, която от години изследва средновековната кухня, предходната година приготви имперски хляб с анасон и съкъз. Този хляб е бил любим на император Константин IV Погонат, живял в края на VI в., който е разгромен от хан Аспарух при Онгъла, като след тази битка е основана българската държава на Балканите

Още събития

Може би ще посетите
сб, Октомври 12, 2024
с. Лозен, София