Юли
03 събота

Европейска нощ на музеите - Пловдив

сб, Юли 03, 2021 - сб, Юли 03, 2021
Стария град – Пловдив, Пловдив

Описание

На 3-ти юли ще се реализира XVII-тото издание на Европейската нощ на музеите-инициатива, подета за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата. За много кратко време форумът се разпространи успешно в цяла Европа и се радва на многобройна публика.

За поредна година ОИ „Старинен Пловдив“ се включва във форума. Отворени за безплатно посещение ще бъдат следните четири обекта: Епископската базилика на Филипопол, Малката раннохристиянска базилика, Къщите Хиндлиян и Балабанова. Часовият диапазон за свободен достъп е от 18:00 до 21:00 ч.

Къщите Хиндлиян и Балабанова ще отведат посетителите във възрожденската епоха чрез пищните дърворезбовани тавани, художествено-декоративната украса богатата на стилове мебелировка и алафрангите.

Епископската базилика на Филипопол като посетителски център с изключително висока историческа, художествена и научна стойност, по време на Европейската нощ на музеите 2021 ще посрещне посетители с пленителните мозайки, интерактивните стени, детски кът, а в залата за временни експозиции – с откритата неотдавна изложба „Български паметници под закрилата на ЮНЕСКО“.

Специален акцент в Европейската нощ на музеите ще бъде премиерното представяне на проекта „Визуализация чрез разширена и виртуална реалност I-ви етап: Баптистерий в Малка раннохристиянска базилика“. Екипът на ОИ „Старинен Пловдив“, в партньорство с експерти в областите моделиране, симулации, виртуална и добавена реалност, осъществи технологично надграждане, което ще спомогне Малката базилика да се превърне в още по-атрактивен културно-исторически обект. Посредством VR очила и специално приложение посетителите ще имат възможност да получат визуализирана 3D реконструкцията на Баптистерия във вид, в който е изглеждал при изграждането му.

Още събития

Може би ще посетите