Ноември
27 петък

Европейска нощ на учените 2020г.

пт, Ноември 27, 2020 - нд, Ноември 29, 2020
Онлайн, Столична

Описание

Стотици български учени ще се включат за десета поредна година в инициативата Европейска нощ на учените 2020 г., която ще се състои на 27, 28 и 29 ноември и в нея ще участват образователни институции и организации от над 25 населени места в България, сред които София, Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Плевен, Стара Загора, Благоевград, Сливен, Габрово, Котел, в населените места на община Долна Митрополия и други.
За съжаление поради световната пандемия от Covid-19 Нощта ще се проведе онлайн, като програмата ще се излъчи в социалните мрежи на проекта.
Кодовото име на иновативния проект, в който по едно и също време участват над 300 града в Европа и по света, е FRESHER – абревиатура от английски език и означава Find Research Everywhere, SHare and expERience.
Инициативата за популяризиране на науката и нейните достижения се финансира от Европейската комисия по програма „Мария Склодовска-Кюри“ на програма „Хоризонт 2020“. Фокус на събитията от Нощта тази година е темата за растителното здраве, обявена от ООН за 2020 г., която е насочена към бъдещето на планетата в контекста на опазването на растителния свят, екологията, ролята на растенията за здравето на хората, както и за икономиката, и много други сфери.
Тази година в БГ Нощта участват 20 основни и 35 асоциирани партньори от цялата страна, които са подготвили специална програма от събития, която ще продължи няколко месеца. Програмата обхваща вълнуващи дейности в училища, конкурси, срещи с учени в изследователски институти и университети, както и събития на публични градски места, в университети, музей, лаборатории и други образователни институции.

Кампанията започва със старта на традиционните конкурси за деца и младежи с вдъхновение и въображение.

  • „Фантастични растения (и как да ги открием)“ е конкурс за рисунки от деца и младежи с увреден слух на необичайно растение или дърво.
  • „Песенни листа“ е конкурс за незрящи и с намалено зрение деца и младежи за създаване на аудио запис на звуци от природата.
  • В предизвикателството „Силна нежност“ момичета и млади жени могат да участват с написване на есе, в което да разкажат как виждат себе си в науката.
  • „Корени на вдъхновението“ е конкурс за всеки ученик, който иска да разкаже в есе за учител по природоматематически дисциплини, който я/го вдъхновява.
  • В „Казана дума“ ще събираме крилати мисли и вдъхновяващи послания от света на науката за създаване на нов набор късметчета, които съпровождат всяка ароматна чаша кафе в заведенията.
Сред забавните и поучителни инициативи тази година е и „Един ден в живота на академика“- вълнуващо приключение, в което ученици ще могат да наблюдават как протича един ден на някои от най-старшите учени в България.

Всички конкурси са отворени и ще приемат материали до 15 ноември.
Ще ви очакваме и тази година на Европейска нощ на учените 2020 FRESHER с интересни, забавни, весели и поучителни демонстрации, опити, игри, лекции и други занимания онлайн.

Още събития

Може би ще посетите