Септември
15 вторник

Европейски музикален фестивал - София 2020

вт, Септември 15, 2020 - вт, Ноември 24, 2020
зала „България“, София

Описание

Проектът „Кино и класика“ се реализира за трети пореден път, след като първите две продукции през 2014 и 2016 г. бяха осъществени с огромен успех. Новата програма ще предложи класически пиеси, които завладяват емоциите с прекрасна мелодичност и виртуозна бравурност. Специално за проекта Георги Черкин подготвя нови аранжименти на музикални хитове от големия екран.
Цигуларката Мила Георгиева за първи път се включва в проекта „Кино и класика“ и е очарована от мелодиите на Джон Уилямс. Популярните теми от „Междузвездни войни“ са любими и на трите й деца, които живеят в Лондон, но винаги присъстват на концертите на майка си в България. Тя е дългогодишен концертмайстор на Симфоничния оркестър на Радио Щутгарт. Активната й кариера на солист е свързана с престижни европейски оркестри като „Гевандхаус“ – Лайпциг, Бамбергския симфоничен оркестър, Цюрихския камерен оркестър и др. Мила Георгиева свири на цигулка „Страдивариус” от 1703 г.
Максим Ешкенази и Георги Черкин са част от „Кино и класика“ от самото създаване през 2014 ч. Георги всеки път изненадва публиката с нови оригинални аранжименти на филмовите хитове. Той е възпитаник на НМУ „Л. Пипков“ и НМА в София, както и на Академия „Санта Чечилия“ в Рим. Кариерата му е свързана с концерти в залите Auditorio в Рим, Musikhalle в Хамбург, Convention Center в Окинава, Kaufmann Concert Hall в Ню Йорк, Palais des Beaux Arts в Брюксел и др. С Филхармоничен камерен оркестър – Берлин той изнася концерти в Унгария, Полша, Русия и Германия на престижните сцени на Берлинската филхармония и „Гевандхаус“, Лайпциг.
Максим Ешкенази в последните години дирижира много концерти с филмова музика и притежава огромна колекция от филмови партитури. Той развива своята музикална кариера в САЩ и България, като изнася много концерти и работи активно с млади музиканти. В допълнение към дирижирането, той е съветник и консултант на детските програми „Фортисимо в клас“ и „Фортисимо Фамилия“, които основава в България. От 2010 г. той е движеща фигура в организирането на ежегодния фестивал за популярна класическа музика „Фортисимо Фест“.

Програма: К. Сен-Санс, Глинка, Чайковски, Бритън и музика от филмите „Междузвездни войни“, „Хари Потър“, „Карибски пирати“ и др.

КИНО И КЛАСИКА – мултимедиен концерт
Солисти:
Мила Георгиева, цигулка
Георги Черкин, пиано
Оркестър на Класик ФМ радио
Диригент: Максим Ешкенази

Людмил Ангелов свири Шопен – Европейски музикален фестивал 2020

16.09.2020

Концерт на Шломо Минц – Европейски музикален фестивал 2020

11.10.2020

Кино и класика – Европейски музикален фестивал 2020

20.10.2020

Barcelona Gipsy balKan Orchestra – Европейски музикален фестивал 2020

29.10.2020

Още събития

Може би ще посетите
пт, Юни 21, 2024
Парк "Бедечка", Стара Загора